Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk HastanesiYenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen ve deksmedetomidin infüzyonu alan hastalarda Yakın Kızıl-Ötesi Spektroskopisi (Near-Infrared Spectroscopy-NIRS) izlemi
Monitoring with Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) qn patients receiving dexmedetomidine infusion in The Neonatal Intensive Care Unit of Hacettepe University Ihsan Doğramacı Children's Hospital
  1. Tez No: 973129
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİRSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, yenidoğan, NIRS, serebral oksijenasyon, hemodinami, Dexmedetomidine, neonate, NIRS, cerebral oxygenation, hemodynamics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Yenidoğan yoğun bakım (YDYB) ünitelerinde ağrı ve sedasyon yönetimi kritik öneme sahiptir. Deksmedetomidin, YDYB ünitelerinde kullanımı artan alfa-2 adrenerjik agonist bir ajandır. Bu çalışmanın amacı, deksmedetomidin infüzyonunun yenidoğanlarda serebral oksijenasyon ve hemodinamik parametreler üzerindeki etkilerini Yakın Kızıl-Ötesi Spektroskopisi (NIRS) ve standart monitörizasyon yöntemleriyle değerlendirmektir. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi YDYB Ünitesi'nde deksmedetomidin infüzyonu başlanan 25 yenidoğan (13 term, 12 preterm) dahil edildi. Hastaların infüzyon öncesi ve başlandıktan sonraki 30 dakika boyunca NPASS (Neonatal Pain, Agitation and Sedation Scale) skoru, serebral bölgesel oksijen satürasyonu (cRSO2), fraksiyonel doku oksijen ekstraksiyonu (FTOE) ve vital bulguları (ateş, nabız, solunum sayısı, kan basıncı, oksijen satürasyonu) kaydedildi. İnfüzyon sonrası NPASS skoru (3,0±1,6'dan 2,6±1,7'ye; p=0,005), nabız sayısı (155±21'den 147±19 atım/dakikaya; p<0,001) ve sistolik kan basıncı (80±19'dan 74±13 mmHg'ya; p=0,039) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalırken, oksijen satürasyonu (%92±4'ten %94±5'e; p=0,003) ve FTOE (%29,84±11,97'den %32,27±12,16'ya; p=0,024) anlamlı düzeyde arttığı görüldü. cRSO2 değerlerinde, ateş, solunum sayısı ve diyastolik kan basıncında anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Deksmedetomidin, yenidoğanlarda etkili sedasyon ve analjezi sağlarken, klinik olarak önemli yan etkilere yol açmamıştır. cRSO2'de anlamlı değişiklik olmamasına rağmen FTOE'deki artış, serebral oksijen arz-talep dengesinde hafif bir değişikliğe işaret etmektedir. Deksmedetomidinin yenidoğanlarda NIRS izlemi ile dikkatli kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pain and sedation management is critical in neonatal intensive care units (NICUs). Dexmedetomidine is an alpha-2 adrenergic agonist agent increasingly used in NICUs. The aim of this study is to evaluate the effects of dexmedetomidine infusion on cerebral oxygenation and hemodynamic parameters in neonates using Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) and standard monitoring methods. Twenty-five neonates (13 term, 12 preterm) who received dexmedetomidine infusion in the Hacettepe University NICU were included in the study. The NPASS (Neonatal Pain, Agitation and Sedation Scale) score, cerebral regional oxygen saturation (cRSO2), fractional tissue oxygen extraction (FTOE), and vital signs (temperature, heart rate, respiratory rate, blood pressure, oxygen saturation) were recorded before infusion and during the 30 minutes after the infusion started. After the infusion, the NPASS score (from 3.0±1.6 to 2.6±1.7; p=0.005), heart rate (from 155±21 to 147±19 bpm; p<0.001), and systolic blood pressure (from 80±19 to 74±13 mmHg; p=0.039) decreased significantly, while oxygen saturation (from 92±4% to 94±5%; p=0.003) and FTOE (from 29.84±11.97% to 32.27±12.16%; p=0.024) increased significantly. No significant changes were observed in cRSO2 values, body temperature, respiratory rate, and diastolic blood pressure. Dexmedetomidine provided effective sedation and analgesia in neonates without causing clinically significant side effects. Although there was no significant change in cRSO2, the increase in FTOE suggests a slight alteration in the cerebral oxygen supply-demand balance. It was concluded that dexmedetomidine can be used cautiously in neonates with NIRS monitoring.