Coğrafi bilgi sistemi-çok kriterli karar analizi tabanlı çöp depolama sahası yer seçimi: Malatya ili örneği
Geographical information system-multi-criteria decision analysis based waste landfill site selection: The example of Malatya province
- Tez No: 973133
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYITER YILDIZ, DOÇ. DR. CAN BÜLENT KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analitik hiyerarşi yöntemi, Analytical hierarchy method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de birçok yerleşkede hızla artan altyapı çalışmaları neticesinde şehirleşmenin ve şehirleşmeye bağlı olarak da nüfusun arttığı görülmektedir. Bu nedenle katı atık miktarı da kaçınılmaz bir şekilde artış göstermektedir. Katı atıklar bertaraf edilirken, daha çok düzenli depolama yöntemi kullanılmaktadır. Bir düzenli depolama sahasının uygun şekilde dizayn edilmesi ve işletilmesi için en önemli şartların başında uygun yer seçiminin yapılması gelmektedir. Sağlıklı, verimli, uzun ömürlü, sürdürülebilir ve yasal düzenlere uygun düzenli depolama yer seçimi çok kriterli karar verme yöntemleriyle çözülmesi gereken bir problemdir. Bu çalışmada Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) kullanılarak, Malatya ili ve çevresinde kurulabilecek katı atık düzenli depolama tesisi kuruluş yeri alternatifleri, çevresel, ekonomik, sosyal ve zeminsel kriterler açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly increasing infrastructure developments in many areas of Turkey have led to urbanization and, consequently, population growth. Consequently, the amount of solid waste is inevitably increasing. Sanitary landfills are increasingly being used for solid waste disposal. Selecting the appropriate site is one of the most crucial factors for the proper design and operation of a sanitary landfill. Selecting a healthy, efficient, long-lasting, sustainable, and legally compliant landfill site is a problem that must be solved using multi-criteria decision-making methods. In this study, using Geographic Information Systems (GIS) and the Analytical Hierarchy Process (AHP), one of the multi-criteria decision-making methods, potential solid waste landfill site alternatives in Malatya and its surrounding areas were evaluated in terms of environmental, economic, social, and soil criteria.