Doğumhaneye erken ve geç kabulün maternal ve neonatal sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of maternal and neonatal outcomes of early and late admission to the delivery room
  1. Tez No: 973132
  2. Yazar: CEMİLE GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA DİLEK AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğumhaneye kabul, Latent faz, Erken evre, Aktif faz, Geç evre, Yenidoğan, Maternity ward admission, Latent phase, Early stage, Active phase, Late stage, Neowborn
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, doğumhaneye erken evrede (latent faz) ve geç evrede (aktif fazda) başvuran gebelere ait maternal ve neonatal erken sonuçlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel ve analitik tipte olan çalışma Ekim 2023 – Temmuz 2024 tarihleri arasında Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumhane biriminde yürütüldü. Araştırmanın evrenini vajinal doğum amacıyla yatırılan ve doğum sonrası 24 saatini doldurmuş olan katılımcılar oluşturdu. Araştırmaya 248 katılımcı (122 erken evre, 126 geç evre) dahil edildi. Erken evre servikal dilatasyonun 5 cm'ye kadar olduğu servikal efasman dahil değişikliklerin meydana geldiği evredir. Geç evre ise 5 cm'den 10 cm'e kadar olan servikal değişikliklerin meydana geldiği evredir. Araştırma verileri araştırmacının konu ile ilgili literatür taraması yaparak hazırladığı Katılımcı Bilgi Formu ve Neonatal Takip Formu, Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, ALPS-NEO Yenidoğan Ağrı ve Stres Değerlendirme Ölçeği ve Doğum Korkusu Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde, istatistik paket programı SPSS 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) kullanıldı. Bulgular: Katılımcılar arasında sosyo-demografik özellikler açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Geniş aile yapısında olan katılımcıların, çekirdek aile yapısına sahip olanlara göre doğumhaneye erken evrede başvurduğu görülmüştür (p<0,05). Erken ve geç evrede kabul edilen katılımcıların gebelik haftası, Beden Kitle İndeksi, abortus öyküsü gibi bazı özellikleri benzerdir (p>0,05). Ancak, doğum süresi, gebeliğin planlı olması, fundal basınç gibi özelliklerde anlamlı farklar saptanmıştır (p<0,05). Erken evrede kabul edilen katılımcılar, geç evrede kabul edilenlere göre daha yüksek doğum korkusu puanlarına sahiptir (p<0,05). Erken evre grubundaki yenidoğanların ağrı ve stres puanları geç evrede başvuran katılımcılara göre daha yüksektir (p<0,05). Yenidoğanların cinsiyet, kilo, boy gibi temel özelliklerinde anlamlı fark bulunmazken (p<0,05); cilt rengi, refleksler, kas tonusu ve 1. dakikadaki APGAR skoru gibi bazı yenidoğan özelliklerinde anlamlı farklar bulunmuştur Sonuç: Doğumhaneye geç evrede başvuran katılımcıların maternal ve neonatal sonuçlarının erken evrede başvuranlara göre daha olumlu gözlendiği yönünde istatistiksel sonuçlar mevcuttur. Erken evrede kabulün, hastanede uzun süre kalma ve artan müdahaleler nedeniyle maternal ve neonatal kötü sonuç riskini artırıp artırmadığı kesin olmadığından ve erken evrede doğumhaneye kabul edilen gebelerin izlemlerine dair bir protokol bulunmadığından daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The research was conducted to compare maternal and neonatal early outcomes of pregnant women in the early stage (latent phase) and late stage (active phase) in the delivery room. Method: The cross-sectional and analytical study was conducted between October 2023 and July 2024 in the Maternity Unit of Darıca Farabi Training and Research Hospital. The population of the research consisted of participants who were hospitalized for vaginal birth and completed 24 hours after birth. 248 participants (122 early stage, 126 late stage) were included in the study. The early stage is the stage in which cervical dilatation is up to 5 cm and changes including cervical effacement occur. The late stage is the stage in which cervical changes ranging from 5 cm to 10 cm occur. Research data were collected using the Participant Information Form and Neonatal Follow-up Form, State and Trait Anxiety Scale, ALPS-NEO Newborn Pain and Stress Assessment Scale and Fear of Birth Scale, which were prepared by the researcher by reviewing the literature on the subject. The statistical package program SPSS 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) was used to analyze the data. Results: No significant difference was found among the participants in terms of sociodemographic characteristics (p>0.05). It was observed that participants with extended family structures applied to the delivery room at the earlier stage compared to those with nuclear family structures (p<0.05). Some characteristics of the participants accepted in the early and late stages such as gestational week, Body Mass Index, and abortion history were similar (p>0.05). However, significant differences were found in characteristics such as duration of labor, planned pregnancy, and fundal pressure (p<0.05). Participants accepted in the early stage had higher fear of childbirth scores compared to those accepted in the late stage (p<0.05). Pain and stress scores of the newborns in the early stage group were higher than the participants admitted in the late stage (p<0.05). While no significant difference was found in the basic characteristics of the newborns such as gender, weight, and height (p<0.05); Significant differences were found in some neonatal characteristics such as skin color, reflexes, muscle tone and APGAR score at 1 minute (p<0.001). Conclusions: There are statistical results indicating that the maternal and neonatal outcomes of the participants admitted to the delivery room at a late stage are observed to be more positive than those admitted at an early stage. Since it is not certain whether admission at an early stage increases the risk of maternal and neonatal poor outcomes due to prolonged hospital stay and increased interventions, and since there is no protocol for the follow-up of pregnant women admitted to the delivery room at an early stage, further studies are needed.