Özel okullardaki müzik öğretiminde karşılaşılan problemlere yönelik öğretmen görüşleri
Teacher perspectives on the problems encountered in music education in private schools
  1. Tez No: 973151
  2. Yazar: OZAN TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Özel okul, Müzik öğretim programı, Eğitim materyalleri, Müzik öğretmeni, Pedagoji, Music education, Private school, Music curriculum, Educational materials, Music teacher, Pedagogy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki özel okullarda görev yapan müzik öğretmenlerinin, müzik öğretiminde karşılaştıkları sorunları tespit etmeyi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş; nicel veriler 50 öğretmene uygulanan anketlerle, nitel veriler ise idari görevleri bulunan 25 öğretmenle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS yazılımı ile betimsel istatistik yöntemleri ve MAXQDA programı ile içerik-tematik analiz teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, müzik derslerine ayrılan sürenin yetersizliği, materyal eksikliği, öğrenci ilgisizliği ve okul yönetiminin müzik derslerine yönelik yaklaşımının yetersizliği gibi temel sorunların öğretim sürecini olumsuz etkilediğini göstermektedir. Ayrıca öğretmenlerin pedagojik gelişim ve teknoloji entegrasyonu konularında destek beklentileri dikkat çekicidir. Çalışma sonucunda hem öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesine hem de okul yönetimlerinin yapısal ve içeriksel stratejiler geliştirmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Bu araştırma, müzik eğitiminde yaşanan sorunlara dikkat çekmekle kalmayıp, sanat eğitiminin genel eğitim sistemi içindeki konumunun güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the challenges faced by music teachers working in private schools in Turkey in achieving the objectives of the music curriculum and to develop solution- oriented suggestions to address these challenges. A mixed-methods approach was adopted; quantitative data were collected through surveys administered to 50 teachers, while qualitative data were obtained through semi-structured interviews with 25 teachers who hold administrative responsibilities. Descriptive statistical techniques using SPSS and content- thematic analysis using MAXQDA were employed in the data analysis process. The findings indicate that insufficient class hours, lack of materials, low student engagement, and inadequate administrative support for music education are the primary barriers negatively affecting the teaching process. Moreover, teachers expressed a strong need for professional development and support in integrating technology into their teaching practices. Based on these results, recommendations were made to enhance both the professional development of teachers and the structural and pedagogical strategies of school administrations. This study not only highlights the challenges in music education but also contributes to strengthening the position of arts education within the broader educational system.