Ergenlerin bilişsel esneklik ve bilinçli farkındalık düzeylerinin psikolojik sağlamlık düzeyi üzerindeki etkisi
The effect of adolescents' cognitive flexibility and mindfulness levels on their psychological resilience
- Tez No: 973155
- Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, Ergen psikolojisi, Gelişim psikolojisi, Psikolojik farkındalık, Sosyal dayanıklılık, İnsan psikolojisi, Mindfulness, Adolescent psychology, Development psychology, Psychological awareness, Social resilience, Human psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Ergenlik, içsel baş etme kaynaklarının geliştiği kritik bir dönemdir ve psikolojik sağlamlığı artıran etkenlerin belirlenmesi hem koruyucu hem de geliştirici müdahaleler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, bu araştırma, ergenlik dönemindeki bireylerin psikolojik gelişimine katkı sağlamayı, bilişsel esneklik ve bilinçli farkındalık düzeylerinin psikolojik sağlamlıkla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, yaş ortalaması 16 olan, 164 kadın 142 erkek olmak üzere toplam 306 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, Ergenlerde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri ve Çocuk ve Ergenler için Bilinçli Farkındalık Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyet ve yaşa göre farklılıklarını incelemek amacıyla tanımlayıcı istatistikler ve bağımsız örneklem T-Testi uygulanmıştır. Psikolojik sağlamlığın bilinçli farkındalık ve bilişsel esneklik ile ilişkisini belirlemek için çoklu regresyon analizi ve ANOVA sağlanmıştır. Bulgular, psikolojik sağlamlığın cinsiyet değişkeni ile anlamlı bir ilişki sağlamadığını; ancak yaş değişkeni büyüdükçe (16<) pozitif yönde anlamlı bir ilişki yarattığını saptamıştır. Bu araştırmayla, bilişsel esnekliğin ve bilinçli farkındalığın psikolojik sağlamlık üzerinde anlamlı bir etki sağladığını ortaya koymuştur. Ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleriyle bilinçli farkındalıkları arasında pozitif bir ilişki olduğu; ancak, bilişsel esnekliğin psikolojik sağlamlık ile negatif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a critical developmental period during which internal coping resources evolve, and identifying the factors that enhance psychological resilience is of great importance in terms of both preventive and developmental interventions. In this context, the present study aims to contribute to the psychological development of adolescents by examining the relationship between psychological resilience and levels of cognitive flexibility and mindfulness. The sample of the study consists of a total of 306 high school students, including 164 females and 142 males, with a mean age of 16. Within the scope of the research, the Adolescent Psychological Resilience Scale, the Cognitive Flexibility Inventory, and the Mindfulness Scale for Children and Adolescents were utilized as data collection tools. Descriptive statistics and independent samples t-tests were applied to examine differences based on participants' gender and age. Additionally, multiple regression analysis and ANOVA were conducted to determine the relationship between psychological resilience, mindfulness, and cognitive flexibility. The findings revealed that psychological resilience was not significantly associated with gender; however, a positive and statistically significant relationship was observed with increasing age (16<). The study demonstrated that both cognitive flexibility and mindfulness significantly predicted psychological resilience. While a positive relationship was found between adolescents' psychological resilience and their level of mindfulness, cognitive flexibility was found to have a negative and significant association with psychological resilience.