4-sülfamoilbenzoik asit metal komplekslerinin insan karbonik anhidrazları olan hCA I ve hCA II üzerine etkilerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro investigation of the effects of 4-sulfamoylbenzoic acid metal complexes on human carbonic anhydrases hCA I and hCA II
- Tez No: 973181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Enzim-inhibisyon yöntemi, Enzyme-inhibition method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Karbonik anhidrazlar (CA), CO2'nin bikarbonat ve protona tersinir dönüşümünü katalizleyen, yüksek hız ve özgüllüğe sahip metaloenzimlerdir. Memelilerde CA izoenzimleri, başta solunum, asit-baz dengesi ve iyon transportu olmak üzere birçok yaşamsal süreçte görev almaktadır. Klinik biyokimya ve farmakoloji açısından en çok çalışılan hCA I ve hCA II izoformları, farklı dokularda gösterdikleri ekspresyon profilleri ve inhibitör duyarlılıkları ile dikkat çekmektedir. Bu bağlamda CA izoenzimlerinin seçici inhibisyonu, başta glokom ve epilepsi olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde terapötik potansiyel sunmaktadır. Bu çalışmada, insan eritrosit hCA I ve hCA II izoenzimleri CNBr-Sepharose®4B matriksine kovalent olarak bağlanmış p-aminobenzensülfonamit afinite jeli aracılığıyla başarıyla saflaştırılmıştır. hCA I izoenzimi %21,81 verimle, hCA II ise %24,95 verimle saflaştırılmış; spesifik aktiviteleri sırasıyla 1133,64 ve 2106,89 EU/mg protein olarak belirlenmiştir. Kalitatif protein tayini spektrofotometrik olarak, kantitatif protein tayini ise Folin-Lowry yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. SDS-PAGE analizi ile enzimlerin saflığı kontrol edilmiştir. Çalışma kapsamında sentezlenen yedi adet 4-sülfamoilbenzoik asit metal kompleksinin hCA I ve hCA II üzerindeki inhibisyon potansiyelleri esteraz aktivite yöntemiyle test edilmiş, inhibitör bileşiklerin IC50 ve Ki değerleri hesaplanmıştır. Sentezlenen bileşiklerin referans bileşik olan AAZ ile kıyaslanabilir ölçüde inhibitör etkiye sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carbonic anhydrases (CAs) are metalloenzymes with high catalytic activity and specificity that catalyze the reversible conversion of CO2 to bicarbonate and a proton. In mammals, CA isoenzymes are involved in numerous vital processes, primarily including respiration, acid-base balance, and ion transport. From the perspective of clinical biochemistry and pharmacology, the most extensively studied isoforms, hCA I and hCA II, are notable for their expression profiles in different tissues and their sensitivity to inhibitors. In this context, the selective inhibition of CA isoenzymes offers therapeutic potential for the treatment of various diseases, particularly glaucoma and epilepsy. In this study, human erythrocyte hCA I and hCA II isoenzymes were successfully purified using a p-aminobenzonesulfonamide affinity gel that covalently bonded onto CNBr-Sepharose®4B matrix. The hCA I isoenzyme was purified with a yield of 21.81%, and hCA II with a yield of 24.95%, and their specific activities were determined as 1133.64 and 2106.89 EU/mg protein, respectively. Qualitative protein determination was carried out spectrophotometrically, and quantitative protein determination was carried out by the Folin-Lowry method. The purity of the enzymes was checked by SDS-PAGE analysis. The inhibition potentials of seven 4-sulfamoylbenzoic acid metal complexes synthesized within the scope of the study on hCA I and hCA II were tested by esterase activity method, and IC50 and Ki values of the inhibitor compounds were calculated. It was determined that the synthesized compounds had inhibitory effects comparable to the reference compound AAZ.