Gelişmiş sınav sistemleri için optimize edilmiş sunucu performansı: C#, MVC ve entity framework ile bir yaklaşım
Optimized server performance for advanced exam systems: An approach with C#, MVC ve entity framework
- Tez No: 973187
- Danışmanlar: PROF. DR. VECİHİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ASP.NET MVC, Entity Framework, LINQ, MSSQL, .NET, Framework/.NET Framework Core, Sunucu performansı, Yük testi, Yanıt süresi, İşlem süresi, Bellek kullanımı, CPU kullanımı, Jmerter, ASP.NET MVC, Entity Framework, LINQ, MSSQL, .NET, Framework/.NET Framework Core, Server performance, Load testing, Response time, Processing time, Memory usage / RAM, CPU usage, Jmerter
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yüksek sunucu yükleri altında bile kararlı, hızlı ve verimli çalışabilen bir sunucu altyapısının nasıl geliştirilebileceğini ortaya koymaktır. Modern yazılım mimarilerinin ve veri erişim teknolojilerinin sunucu performansı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmada ASP.NET Web Forms ve ASP.NET MVC mimarileri kullanılarak iki ayrı web tabanlı sistem geliştirilmiş ve bu sistemler üzerinde çeşitli performans testleri gerçekleştirilmiştir. Test ortamı olarak var olan özel bir sınav sistemi kullanılmıştır. Sistemler, eş zamanlı kullanıcı yükü altında CPU ve bellek kullanımı, yanıt süresi ve işlem süresi gibi metrikler açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca veri erişimi katmanında Entity Framework kullanılarak sorgular optimize edilmiş ve performansa katkı sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bulgular: Yapılan testler sonucunda, MVC tabanlı sistemin Web Forms'a göre daha düşük sistem kaynağı kullanımıyla daha yüksek performans gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle yüksek sunucu yükleri altında MVC mimarisi daha istikrarlı çalışmış ve daha düşük yanıt süreleri sunmuştur. Sonuç: Yüksek sunucu yükleri altında çalışan web tabanlı uygulamalarda modern mimarilerin (özellikle MVC) tercih edilmesi, sistem performansını önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca veri erişiminde yapılan optimizasyonlarla birlikte sunucu kaynaklarının daha verimli kullanılması mümkün hale gelmiştir. Bu çalışmada kullanılan özel sınav sistemi, gerçekçi bir test ortamı sunarak elde edilen bulguların pratik geçerliliğini artırmıştır. Elde edilen sonuçlar, sadece sınav sistemleri değil, genel olarak yüksek trafikli web uygulamaları için de yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to demonstrate how to develop a server infrastructure that can operate stably, quickly, and efficiently even under high server loads. The effects of modern software architectures and data access technologies on server performance were evaluated. Method: In the study, two separate web-based systems were developed using ASP.NET Web Forms and ASP.NET MVC architectures, and various performance tests were carried out on these systems. An existing custom exam system was used as the test environment. The systems were compared in terms of metrics such as CPU and memory usage, response time, and processing time under concurrent user load. In addition, queries were optimized in the data access layer using Entity Framework and configured to contribute to performance improvements. Findings: The test results revealed that the MVC-based system delivered higher performance with lower resource consumption compared to Web Forms. Especially under high server loads, the MVC architecture operated more stably and offered shorter response times. Conclusion: In web-based applications operating under high server loads, the use of modern architectures (particularly MVC) significantly enhances system performance. Furthermore, optimizations in data access make it possible to utilize server resources more efficiently. The custom exam system used in this study provided a realistic test environment, increasing the practical validity of the findings. The results obtained serve as a guide not only for exam systems but also for high-traffic web applications in general.