Tek noktadan ölçüme dayalı 2D kamera ve regresyon yaklaşımıyla tüm kaynak noktalarının konumsal sapmalarının tespiti ve robotların kaynak noktalarının güncellemesi
Detection of positional deviations of all weld points and updating of weld points of robots with 2D camera and regression approach based on single point measurement
  1. Tez No: 973188
  2. Yazar: YAVUZ SELİM ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ TAPLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik Kaynak, Plc, Makine Öğrenmesi, Görüntü İşleme, Endüstriyel robotlar, MAG kaynak arkı, Sayısal görüntü işleme, Robotic Welding, Plc, Machine Learning, Image Processing, Industrial robots, MAG welding, Digital image processing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma şu şekilde özetlenebilir: farklı çaplarda manşon delikleri ile bombeye sahip kazan gövdelerinin imalatı esnasında, manşon deliklerinde ve bombelerin gövdeyle birleşim noktalarında konumsal sapmalar meydana gelebilmektedir. Manşon deliğindeki ve bombe ile gövdenin birleşim çizgisindeki bu sapmaların dikkate alınmaması, manşonların yerleştirmesi sırasında delikleriyle tam olarak örtüşememesine ve kaynak torcunun, bombeler ile gövdenin birleşim çizgisi üzerine doğru bir pozisyonda konumlandırılamamasına yol açacaktır. Bu problemin düzeltilmesi için uygulanan yöntemde, yalnızca bir adet referans deliğindeki x–y düzleminde meydana gelen kaçıklıklar mm cinsinden, 2D kamera sistemi aracılığıyla tespit edilmekte; sonrasında ise elde edilen bu x–y ekseni kaçıklık bilgisi kullanılarak, diğer deliklerde ve bombe kaynak izlerinde oluşabilecek benzer konum hataları, regresyon analizi yöntemi ile tahmin edilmektedir. Bu tahminlere dayanarak, manşon yerleştirme robotunun manşonları doğru pozisyonlara yerleştirmesi ve kaynak robotunun kaynak torcunu hassas biçimde hedef kaynak noktalarına yönlendirmesi için gerekli konum düzeltmeleri yapılarak, kaynak işleminin doğruluğunun sağlanmasıdır. Burada esas olan, her manşon deliği için ayrı ayrı ölçüm yaparak kaçıklık tespiti yapmak yerine, tekbir delikten yapılan ölçüm ile diğer deliklerdeki ve bombe kaynak izindeki kaçıklığın tahmin edilmesi, böylelikle üretimde çevrim süresinin kısaltılmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study can be summarized as follows: During the manufacture of boiler shell with different diameter sleeve holes and bulges, positional deviations may occur in the sleeve holes and at the points where the bulges join the body. Failure to take these deviations in the sleeve holes and at the junction line between the dome and the body into account will result in the sleeves not aligning perfectly with their holes during installation and the welding torch not being positioned correctly on the junction line between the domes and the body. In the method applied to correct this problem, only the deviations occurring in the x–y plane at a single reference hole are detected in mm using a 2D camera system; then, using the x–y axis deviation information obtained, similar position errors that may occur in other holes and weld beads are estimated using the regression analysis method. Based on these predictions, the necessary position corrections are made to ensure that the sleeve placement robot places the sleeves in the correct positions and that the welding robot directs the welding torch precisely to the target welding points, thereby ensuring the accuracy of the welding process. The key here is to estimate the deviation in other holes and weld beads based on a single hole measurement, rather than measuring each sleeve hole individually to detect deviation, thereby reducing the cycle time in production.