Redüksiyonsuz disk deplasmanı bulunan hastalarda artrosentez sonrası TZP (trombositten zengin plazma) ve E-TZF (enjekte edilebilen trombositten zengin fibrin) uygulamalarının değerlendirilmesi: randomize klinik çalışma
Evaluation of PRP (platelet-rich plasma) and I-PRF (injectable platelet-rich fibrin) applications following arthrocentesis in patients with displacement without reduction: A randomized clinical trial
- Tez No: 973220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGUN TOPAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Artrosentez, Enjekte Edilebilen Trombositten Zengin Fibrin, Maksimum Ağız Açıklığı, TME, Trombositten Zengin Plazma, VAS, Arthrocentesis, Injectable Platelet-Rich Fibrin, TMJ, Maximum Mouth Opening, Platelet-Rich Plasma, VAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, TME(Temporomandibular Eklem)'sinde redüksiyonsuz disk deplasmanı bulunan hastalarda artrosentez ve artrosentez sonrası E-TZF ve TZP enjeksiyonlarının klinik olarak etkinliğini karşılaştırılması amaçlanmaktadır Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize klinik çalışma olarak tasarlanan çalışmamıza dahil edilme kriterlerine uyan 18 yaşından büyük, DC/TMD Karar Ağacı kriterlerine göre redüksiyonsuz disk deplasmanı tanısı almış toplam 48 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar operasyondan önce randomize edilerek; Grup 1 artrosentez, Grup 2 artrosentez sonrası E-TZF (enjekte edilebilen trombositten zengin fibrin) ve Grup 3 artrosentez sonrası TZP (trombositten zengin plazma) enjeksiyonları ile tedavi edildi. Hastaların, maksimum ağız açıklığı miktarları, ipsilateral/kontralateral hareket miktarları, Visual Analog Skala (VAS) ağrı skorları ve SF-12 bulguları tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ay, 3. ay ve 6.ay sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Her üç grupta da işlem sonrasında maksimum ağız açıklığı, ipsilateral/kontralateral hareketlerde artış, ağrıda ve eklem seslerinde azalma gözlendi ancak artrosentez ve artrosentez sonrası farklı tipte otolog kan ürünleri ile tedavi edilen grupların semptomların iyileştirilmesi açısından karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı üstünlük gözlenmedi. Sonuç: Redüksiyonsuz disk deplasmanının tedavisinde, artrosentez ve artrosentez ile birlikte uygulanan E-TZF ve TZP uygulamalarının hastaların maksimum ağız açıklığını arttırmada ve ağrısını azaltmada başarılı olduğu görüldü. Ancak bu üç farklı uygulama türü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aim to compare the clinical efficacy of arthrocentesis alone and arthrocentesis followed by intra-articular injections of I-PRF and PRP in patients with displacement whitout reduction of the TMJ(Temporomandibular Joint) Materials and Methods: This prospective, randomized clinical study included a total of 48 patients over the age of 18 who met the inclusion criteria and were diagnosed with displacement without reduction based on the DC/TMD Decision Tree criteria. Prior to the procedure, patients were randomly assigned into three groups: Group 1 underwent arthrocentesis alone, Group 2 received intra-articular injections of injectable platelet-rich fibrin (I-PRF) following arthrocentesis, and Group 3 received intra-articular injections of platelet-rich plasma (PRP) after arthrocentesis. Clinical evaluations were conducted using the SF-12 Quality of Life Scale. In addition, maximum mouth opening, ipsilateral/contralateral mandibular movements, Visual Analog Scale (VAS) pain scores, temporomandibular joint sounds findings were assessed. All parameters were evaluated and compared at baseline (pre-treatment), and at the 1st, 3rd, and 6th months post-treatment Results: In all three groups, post-procedural improvements were observed in maximal mouth opening and ipsilateral/contralateral mandibular movements, along with reductions in pain and temporomandibular joint sounds. However, when comparing arthrocentesis alone to arthrocentesis combined with different types of autologous blood products, no statistically significant superiority was found among the treatment modalities in terms of symptom improvement. Conclusion: Arthrocentesis, as well as its combination with I-PRF or PRP, was found to be effective in increasing maximal mouth opening and reducing pain in the treatment of displacement whitout reduction. However, it was concluded that there was no statistically significant difference among the three treatment modalities