Kobalamin ve alfa-tokoferol'ün trombosittenzengin fibrin içerisindeki büyüme faktörlerineetkisi: İn-vitro pilot çalışma
The effect of cobalamin and alpha-tocopherol on the growth factors in platelet-rich fibrin: An in-vitro pilot study
  1. Tez No: 973222
  2. Yazar: HALİL SAYGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR UÇAK TÜRER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, B12 vitamini, E vitamini, büyüme faktörleri, sitokinler, Platelet-rich fibrin, vitamin B12, vitamin E, growth factors, cytokines
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kobalamin (vitamin B12) ve alfa-tokoferol (vitamin E) katkısının trombositten zengin fibrin (TZF) içeriğindeki büyüme faktörleri ve proinflamatuar sitokin düzeyleri üzerindeki etkilerini in vitro koşullarda değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sistemik hastalığı olmayan 12 sağlıklı gönüllü (6 kadın, 6 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcılardan alınan venöz kan örnekleri üç gruba ayrılmıştır: yalnızca TZF (kontrol grubu), B12 vitamini eklenmiş TZF ve E vitamini eklenmiş TZF. Elde edilen TZF örneklerinden 24. ve 72. saatlerde büyüme faktörleri [PDGF, TGF-β1, VEGF, IGF-1, FGF-2] ve proinflamatuar sitokinler [IL-1β, TNF-α] ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Veriler uygun istatistiksel testler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Vitamin B12 ve E vitamini katkısının, TZF'nin büyüme faktörü salınım profili ve sitokin düzeylerinde belirgin değişiklikler oluşturabileceği gözlenmiştir. Bu değişiklikler, rejeneratif kapasitenin artmasına işaret etmektedir. Sonuç: Vitamin B12 ve E vitamini ile zenginleştirilmiş TZF, periodontal ve oral cerrahi uygulamalarda iyileşme sürecini hızlandırma ve doku kalitesini artırma potansiyeline sahiptir. Bulgular, bu yaklaşımın klinik kullanımını desteklemekle birlikte, etkinliğin doğrulanması için ileri düzey in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of cobalamin (vitamin B12) and alpha-tocopherol (vitamin E) supplementation on the levels of growth factors and proinflammatory cytokines in platelet-rich fibrin (PRF) under in vitro conditions. Materials and Methods: Twelve healthy volunteers (6 females, 6 males) without systemic diseases were included in the study. Venous blood samples were divided into three groups: PRF alone (control group), PRF with added vitamin B12, and PRF with added vitamin E. Growth factors [PDGF, TGF-β1, VEGF, IGF-1, FGF-2] and proinflammatory cytokines [IL-1β, TNF-α] were measured at 24 and 72 hours using the ELISA method. Data were analyzed using appropriate statistical tests. Results: The addition of vitamins B12 and E to PRF was found to induce notable changes in growth factor release profiles and cytokine levels, suggesting an enhancement of regenerative capacity. Conclusion: Vitamin B12- and vitamin E-enriched PRF may have the potential to accelerate healing and improve tissue quality in periodontal and oral surgical applications. While these findings support its potential clinical use, further advanced in vivo studies are required to confirm its efficacy.