Çocuk yoğun bakım ünitesinde tüm antibiyotiklere dirençli mikroorganizma üremesi olan hastaların özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the characteristics of patients with growth of pan-drug resistant microorganisms in the pediatric intensive care unit
- Tez No: 973348
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BOŞNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, hastane enfeksiyonları, antibiyotik direnci, tüm antibiyotiklere dirençli mikroorganizma, Pediatric Intensive Care Unit, hospital-acquired infections, antibiotic resistance, microorganisms resistant to all antibiotics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitelerinde hastane enfeksiyonları mortalitenin önemli belirleyicilerindendir. Özellikle pediatrik yoğun bakım ünitelerinde, tüm antibiyotiklere dirençli organizmalara bağlı enfeksiyonlar, tüm dünyada artmaktadır. Hasta özellikleri tüm antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların yönetiminde temel unsur olmaya devam etmektedir. Tüm antibiyotiklere dirençli mikroorganizma üremesi olan hastaların özelliklerini değerlendirerek direnç gelişiminin azalması için alınabilecek önlemler konusunda literatüre katkı sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde Mart 2020 ile Ekim 2024 tarihleri arasında yatan ve yatışı süresince en az bir adet laboratuvarımızda çalışılmış tüm antibiyotiklere dirençli kültür üremesi sonucu olan hastaların verileri geriye dönük olarak tarandı. Bulgular: Tüm antibiyotiklere dirençli kültür üremesi olan 33 hasta çalışmaya alındı. Hastaların %75,8'inin erkek, %24,2'sinin ise kız olduğu belirlenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 931±1330.86 gün olarak hesaplanmıştır. Hastaların ortalama yatış süresi 374,42±324.75 gün idi. Hastaların yoğun bakım ünitesine en sık yatış nedeni %72,7 oranında solunum yetmezliği olarak tespit edilmiştir. Hastaların en fazla (%66.7) trakeal aspirat kültürü örneğinde tüm antibiyotiklere dirençli mikroorganizma üremesi tespit edilmiştir. En sık karşılaşılan etkenin %51,5 oranında Pseudomonas aeruginosa olduğu görülmüştür. Hastaların %66,7'sinde kültür alınmadan önce çoklu antibiyotik kullanımının mevcut olduğu görülmüştür. Hastalarda en sık kullanılan antibiyotiklerin %51,5 oranla kolistimetat sodyum ve %48,5 oranla meropenem olduğu saptanmıştır. Mikroorganizma üremesinin gerçekleştiği günlerin ortalaması 204,84±248.91 gün olarak hesaplanmıştır. Hastaların %63,6'sında kültür alınmadan hemen önce ateş olmadığı görülmüştür. Tüm hastalarda invaziv girişim mevcut olmakla birlikte en sık 25 hasta (%75,7) ile trakeostomi varlığı görülmüştür. Trakeostomi veya entübasyon mevcut olan hastalar şeklinde bakıldığında ventilatör desteği alan hastaların tüm hastalar içindeki oranının 30 hasta ile %91'e ulaştığı görülmüştür. Birden fazla invaziv girişimi olan hastalar 20 hasta (%60,6) olarak bulunmuştur. Hastalardan cerrahi müdahale geçirenlerin, inotrop tedavisi veya total parenteral nutrisyon alanların oranının almayanlardan az olduğu görüldü. Eksitus olan 22 hastadan 8'inin (%36,3) üremeden sonraki 28 gün içinde hayatını kaybettiği görülmüştür. Hasta sonuçlarına göre laboratuvar değerleri incelendiğinde parametrelerin çoğunda eksitus grubunda hafif yüksek değerler gözlense de istatistiksel olarak anlamlı fark oluşmamıştır. Sonuç: Yoğun bakımlarda tercih edilen ampirik antibiyotiklerin seçiminin belirli bir standardizasyona oturtulması ve ilk planda olası mikroorganizmalara etkili ancak daha dar spektrumlu antibiyotiklerin tercih edilmesi antibiyotik direnci gelişimini önlemede etkili olabilir. Bunun yanında yoğun bakımlarda sık görülen mikroorganizmalara etkili antibiyotik seçeneklerinin kısıtlı olduğu da unutulmamalı ve dar spektrumlu antibiyotikler tercih edilirken bu mikroorganizmalara etkili antibiyotiklerin seçilmesine dikkat edilmelidir. En fazla tüm antibiyotiklere dirençli üreme kaynağının trakeal aspirat kültürü olması bu konuda yapılan çalışmaların ortak bulgusudur. Mekanik ventilasyon uygulanan hastaların bakımı ve aspirasyonu sırasında hijyene dikkat edilmesi, bu hastaların bakımı ve hijyen kuralları için algoritma oluşturulması bu mikroorganizmaların yayılmasını önlemede etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hospital-acquired infections are a significant determinant of mortality in intensive care units. Particularly in pediatric intensive care units, infections caused by pan-drug-resistant organisms are increasing world wide. Patient characteristics remain a fundamental element in the management of pan-drug-resistant infections. In this study, we aimed to contribute to the literature on preventive measures that can be taken to reduce resistance by evaluating the characteristics of patients with growth of pan-drug-resistant microorganisms. Materials and Methods: Data of patients hospitalized in the Pediatric Intensive Care Unit of Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital between March 2020 and October 2024, and who had at least one culture showing growth of pan-drug-resistant microorganisms processed in our laboratory during their stay, were retrospectively reviewed. Results: A total of 33 patients with pan-drug-resistant culture growth were included in the study. Of the patients, 75.8% were male and 24.2% were female. The mean age of the patients was 931±1330.86 days. The average length of hospital stay was 374.42±324.75 days. The most common reason for admission to the intensive care unit was respiratory failure (72.7%). Pan-drug-resistant microorganism growth was most frequently detected in tracheal aspirate culture samples (66.7%). The most commonly identified pathogen was Pseudomonas aeruginosa (51.5%). It was observed that 66.7% of the patients had received multiple antibiotics prior to culture sampling. The most commonly used antibiotics were colistimethate sodium (51.5%) and meropenem (48.5%). The mean number of days until culture growth occurred was 204.84±248.91 days. It was noted that 63.6% of the patients did not have a fever immediately before the culture was taken. All patients had invasive procedures and the most common invasive procedures was tracheostomy (75.7%, n=25). When patients with tracheostomy or intubation were considered, the proportion of patients receiving ventilator support reached 91% (n=30). Patients with more than one invasive intervention accounted for 60.6% (n=20). It was observed that therates of surgical intervention, inotropic therapy or total parenteral nutrition (TPN) were lower among those who received them compared to those who did not. Among the 22 deceased patients, 8 (36.3%) died with in 28 days after the detection of the microorganism growth. Although slightly elevated laboratory values were observed in most parameters in the deceased group, no statistically significant differences were found. Conclusion: Standardizing the selection of empiric antibiotics commonly used in intensive care units and initially preferring narrower-spectrum antibiotics that are effective against potential microorganisms may help prevent the development of antibiotic resistance. Furthermore, the limited options available for treating microorganisms commonly seen in intensive care units should be taken into account, and care should be taken to choose antibiotics that are effective against these organisms, even when using narrow-spectrum antibiotics. A common finding of studies on this subject is that the most common source of growth resistant to all antibiotics is tracheal aspirate culture. Ensuring proper hygiene during the care and suctioning of patients receiving mechanical ventilation, and developing specific care and hygiene algorithms for these patients, may be effective in preventing the spread of such microorganisms.