Örgütlü suçlarda ön alan araştırması
Preliminary inquiry in organized crimes
- Tez No: 973412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER TOZMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adli istihbarat, Ceza muhakemesi hukuku, Cumhuriyet savcılığı, Kamu hukuku, Organize suç örgütleri, Yasak deliller, İdari kolluk, Forensic intelligence, Law of criminal procedure, Public prosecutor's office, Public law, International organized crime croups, Prohibitions of evidence, Administrative police
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Kolluğun önleyici tedbirler ile istihbarat faaliyetlerini, yani ön alan araştırmalarını, yürüttüğü ön alan safhası; bir suç işlenme tehlikesinin dahi yeterli görülerek kolluk güçlerinin harekete geçebileceği, suçun önlemesi ve kamu düzenin korunması için veri, bilgi ve bulguların elde edileceği soruşturma öncesi alandır. Türk hukukunda ön alan araştırmalarına ilişkin yeterli ve gerekli yasal düzenlemeler olmadığı gibi, önleyici görevler ifa eden idari kolluk, adli kolluktan organik bakımdan ayrı şekilde teşkilatlandırılmamış, örgütlü suçlarla mücadelede uzmanlaşan ayrı bir kolluk ve savcılık teşkilatı da kurulmamıştır. Oysa kolluğun, suç işlenme tehlikesini tespit etmesi, suç işlenmesini önlenmek için gerekli olan bulguları ortaya çıkarması ve ardından söz konusu olabilecek soruşturma ve kovuşturma safhalarındaki nihai başarısı veya başarısızlığı, ön alan araştırması safhasında temel hak ve özgürlüklere yönelik etkin koruma sağlanan bir sistem dahilinde, tehlike somutlaşmadan önce yapacağı erken müdahalesine dayanmaktadır. Kolluğun ön alanda yürüttüğü araştırmalarla ele geçirilen bulgular neticesinde, suç işlendiği izlenimini veren halin (basit şüphe) ortaya çıkması halinde soruşturma aşamasına geçilebilmektedir. Öte yandan ön alanda elde edilen veri ve bilgilerin, ceza muhakemesine etkisi bağlamında delil değeri ise yargı kararları ve doktrinde farklı yönde görüşlerin olduğu tartışmalı bir husustur. Bu çalışmada, örgütlü suçlarla mücadelede ön alan araştırmalarının önemine dikkat çekilerek; ön alanda gerçekleştirilen önleyici tedbirler ayrıntılı şekilde ele alınmış, bu konuda mevcut yasal düzenlemelerdeki ve uygulamadaki tartışmalı hususlar ile karşılaştırmalı hukuk mevzuatlarındaki düzenlemelere değinilmiştir. Temel hak ve özgürlüklerin etkin şekilde korunması amaç edinilerek, Türk hukuk mevzuatındaki yasal düzenlemelerde ve Türk hukukunda savcı-kolluk ilişkileri ile teşkilatlanmalarında, yapılması gereken değişiklikler belirtilmek suretiyle, ön alanda örgütlü suçlarla daha etkin bir önleyici mücadele için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The preliminary field (front area) phase, where law enforcement conducts preventive measures and intelligence activities-that is, preliminary inquiries- is the pre-investigation phase where even the threat of a crime is deemed sufficient and law enforcement can take action, obtaining data, information, and findings to prevent crime and maintain public order. Turkish law lacks sufficient and necessary legal regulations regarding preliminary inquiries, and administrative law enforcement, which performs preventive duties, is not organized organically separately from judicial law enforcement, nor has a separate law enforcement and prosecutor's office specialized in combating organized crimes been established. However, the law enforcement's determination of the danger of a crime, the discovery of the findings necessary to prevent the crime, and the ultimate success or failure in the subsequent investigation and prosecution phases depend on the early intervention it will make before the danger becomes concrete, within a system that provides effective protection for fundamental rights and freedoms in the preliminary field investigation phase. If, as a result of findings obtained through investigations conducted by law enforcement in the preliminary field, a circumstance suggesting a crime (simple suspicion) emerges, the investigation phase can begin. On the other hand, the evidentiary value of data and information obtained in the preliminary field, in terms of its impact on criminal proceedings, is a controversial issue, with differing opinions in judicial decisions and doctrine. In this study, the importance of preliminary inquiry in the fight against organized crimes is highlighted; preventive measures implemented in the foreground are discussed in detail, and controversial issues in existing legal regulations and practice on this subject as well as regulations in comparative law legislation are mentioned. Aiming to effectively protect fundamental rights and freedoms, the necessary changes to be made in the legal regulations in Turkish law and in the relations and organizations of prosecutors and law enforcement officers in Turkish law are outlined, and solutions are offered for a more effective preventive fight against organized crimes in the front area.