Birinci karpometakarpal artroz tanılı hastalarda trapezektomi-süspansiyon artroplastisi cerrahisinin fonksiyonel ve klinik sonuçlara etkisi
The effect of trapeziectomy - suspension arthroplasty surgery on functional and clinical outcomes in patients diagnosed with first carpometacarpal arthrosis
  1. Tez No: 973411
  2. Yazar: YASİN KOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANCAR SERBEST, DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN SOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, Başparmak-el, Karpal kemikler, Metakarpal kemikler, Ortopedi, Osteoartrit, Uyku, Arthroplasty, Thumb, Carpal bones, Metacarpal bones, Orthopedics, Osteoarthritis, Sleep
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada birinci karpometakarpal eklem osteoartriti tanılı hastalarda uygulanan trapezektomi ve fleksör karpi radialis tendonu ile süspansiyon artroplastisi cerrahisinin, fonksiyonel ve klinik sonuçlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2015-2024 yılları arasında trapezektomi ve ligament rekonstrüksiyonu tendon interpozisyonu cerrahisi uygulanan 40-99 yaş arası hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların rutin takipleri sırasında yapılmış olan, arşivde ve hastane bilgi yönetim sisteminde kayıtlı muayene notları, fonksiyonel skorlama sonuçları, güç testi ölçümleri ve radyolojik görüntüleri kullanılarak çalışma yapılmıştır. Hastaların postoperatif iki yıllık dönemdeki verileri çalışmaya dahil edilmiştir. Toplamda 33 hastanın verileri analiz edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, fonksiyonel değerlendirme skorları, ağrı skorları, eklem hareket açıklıkları, kavrama güçleri, uyku bozuklukları ve skafometakarpal mesafe ölçümlerinin preoperatif ve postoperatif dönemlerdeki verileri karşılaştırılmıştır. Hastaların VAS, HBEBDA, Q-DASH ve PUKİ skorları incelendiğinde preoperatif döneme kıyasla postoperatif takiplerde istatiksel olarak anlamlı iyileşme olduğu görülmüştür (p<0,001). Kavrama gücü analizinde, karşı ele kıyasla kaba kavrama gücünde istatiksel olarak fark saptanmamıştır (p=0,362) ancak; ince kavrama güçlerinde karşı ele göre istatiksel olarak anlamlı azalma olduğu saptanmıştır (p=0,044, p<0,001, p=0,004). Radyolojik değerlendirmelerde, skafometakarpal mesafedeki zaman içerisindeki yükseklik kaybı ve bu mesafe değişimi ile pinç kuvvetindeki kayıp arasında korelasyon olduğu saptanmıştır (p<0,001). Skafometakarpal mesafe ile kaba kavrama gücü arasında ise istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır (p=0,312). Hastaların ağrı ve fonksiyonel değerlendirme skorlarındaki belirgin iyileşme cerrahi sonrası dönemde hastaların yaşam kalitesinin anlamlı şekilde arttığını göstermektedir. Uyku kalite indeksi sonuçlarındaki iyileşme de bu sonucu desteklemektedir. Karşı ekstremiteye göre kıyaslandığında kaba kavrama gücü neredeyse eşit düzeyde iken ince kavrama gücünde azalma olduğu görülmüştür. Bu fark istatiksel olarak anlamlı olsa da fonksiyonel skorlardaki yüksek memnuniyet düzeyi, ince kavrama gücündeki azalmanın günlük yaşam aktivitelerinde klinik açıdan belirgin bir kısıtlılığa yol açmadığını düşündürmektedir. Trapezektomi ve süspansiyon artroplastisi karpometakarpal eklem osteoartriti olan hastalarda ağrıyı azaltan, fonksiyonel kapasiteyi artıran, yaşam kalitesini iyileştiren ve düşük komplikasyon oranına sahip güvenilir bir cerrahi seçenektir. İleri evre olgularda tatmin edici klinik ve fonksiyonel sonuçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of trapeziectomy and flexor carpi radialis tendon suspension arthroplasty surgery on functional and clinical outcomes in patients diagnosed with first carpometacarpal joint osteoarthritis. In our study, the data of patients aged 40-99 years who underwent trapeziectomy and ligament reconstruction tendon interposition surgery at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital between 2015 and 2024 were retrospectively reviewed. The study was conducted using examination notes, functional scoring results, strength test measurements, and radiological images recorded in the archives and hospital information management system during routine follow-ups of the patients. Data from the two-year postoperative period of the patients were included in the study. Data from a total of 33 patients were analyzed. The patients' demographic characteristics, functional assessment scores, pain scores, joint range of motion, grip strength, sleep disturbances, and scapho-metacarpal distance measurements were compared between the preoperative and postoperative periods. When patients' VAS, PRWE, Q-DASH, and PSQI scores were examined, a statistically significant improvement was observed in postoperative follow-ups compared to the preoperative period (p<0.001). In the grip strength analysis, no statistically significant difference was found in gross grip strength compared to the contralateral hand (p=0.362); however, a statistically significant decrease in fine grip strength was found compared to the contralateral hand (p=0.044, p<0.001, p=0.004). Radiological evaluations revealed a correlation between the loss of height in the scapho-metacarpal distance over time and the loss of pinch force associated with this change in distance (p<0.001). No statistically significant correlation was found between the scapho-metacarpal distance and gross grip strength (p=0.312). The marked improvement in patients' pain and functional assessment scores indicates a significant increase in their quality of life after surgery. The improvement in sleep quality index results also supports this finding. Compared to the contralateral extremity, while the gross grip strength was almost equal, a decrease in fine grip strength was observed. Although this difference was statistically significant, the high level of satisfaction in functional scores suggests that the decrease in fine grip strength does not cause clinically significant limitations in daily living activities. Trapeziectomy and suspension arthroplasty is a reliable surgical option that reduces pain, increases functional capacity, improves quality of life, and has a low complication rate in patients with carpometacarpal joint osteoarthritis. It yields satisfactory clinical and functional results in advanced cases.