“Yoğun Bakımlarda Basınç Yaralanması Risk Değerlendirme Ölçeğinin”geliştirilmesi
Development of the“Pressure Injury Risk Assessment Scale in Intensive Care Units”
- Tez No: 973441
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İYİGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Basınç yaralanmaları, yoğun bakım, risk değerlendirme, ölçek geliştirme, geçerlilik, güvenirlik, Basınç ülserleri, Güvenilirlik ve geçerlilik, Yaralar ve yaralanmalar, Pressure injuries, intensive care, risk assessment, scale development, validity, reliability, Pressure ulcer, Reproducibility of results, Wounds and injuries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda basınç yaralanması gelişimini öngörmeye yönelik, klinik açıdan uygulanabilir, geçerli ve güvenilir bir risk değerlendirme ölçeği geliştirmek ve doğrulamak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tipte tasarlanan araştırma, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde Temmuz 2023 – Haziran 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın birinci örneklemini, basınç yaralanması gelişmiş toplam 336 hasta oluşturmuştur. İkinci örneklemde ise Propensity Score Matching yöntemiyle eşleştirilmiş 42 basınç yaralanması gelişen ve 42 gelişmeyen hasta yer almıştır. Ölçek geliştirme sürecinde kapsamlı literatür taraması yapılmış, başlangıçta 16 maddelik“Yoğun Bakımlarda Basınç Yaralanması Risk Değerlendirme Ölçeği”hazırlanmıştır. Cronbach's Alfa ve madde-toplam korelasyonları incelenmiş; 0,20'nin altında kalan ve ölçeğin iç tutarlılığını zayıflatan maddeler çıkarılarak ölçeğin son hali 10 maddeye indirilmiştir. Ölçeğin kapsam geçerliliği uzman görüşleriyle değerlendirilmiş, yapı geçerliliği Jackson-Cubbin ölçeği ile sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) analiziyle incelenmiştir. Bulgular: Kapsam Geçerlilik İndeksi (KGİ) 0,893 bulunmuş, ölçeğin içerik geçerliliği yüksek saptanmıştır. Jackson-Cubbin ile uyumu ICC=0,822 olup“iyi düzeyde güvenilirlik”göstermiştir. Cronbach's Alfa 0,666 bulunmuş, ölçeğin çok boyutlu yapısına bağlı olarak kabul edilebilir düzeyde değerlendirilmiştir. Gözlemciler arası uyum ICC=0,993 olup“mükemmel”düzeyde bulunmuştur. ROC analizinde kesme noktası ≤35 olarak belirlenmiş; bu değer için duyarlılık %88,1, özgüllük %61,9, pozitif öngörü değeri %69,8 ve negatif öngörü değeri %83,9 saptanmıştır (AUC=0,829; p<0,001). Ölçeğin uygulama süresi ortalama 3 dakika olup, Jackson-Cubbin'e göre anlamlı derecede daha kısa bulunmuştur (p<0,001). Sonuç:“Yoğun Bakımlarda Basınç Yaralanması Risk Değerlendirme Ölçeği”, yoğun bakım hastalarında basınç yaralanması riskini öngörmede geçerli, güvenilir ve klinik açıdan uygulanabilir bir araçtır. Yüksek duyarlılık ve negatif öngörü değerleri, riskli hastaların doğru belirlenmesine ve düşük riskli hastaların dışlanarak sınırlı kaynakların etkin kullanımına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study was conducted to develop and validate a clinically applicable, valid, and reliable risk assessment scale to predict the development of pressure injuries in patients hospitalized in intensive care units. Materials and Methods: Designed as a methodological study, the research was carried out in the intensive care units of Karabük Training and Research Hospital between July 2023 and June 2025. The first sample of the study consisted of 336 patients who developed pressure injuries. The second sample included 42 patients with pressure injuries and 42 without, matched using the Propensity Score Matching method. During the scale development process, an extensive literature review was conducted, and the initial 16-item“Intensive Care Pressure Injury Risk Assessment Scale”was prepared. Cronbach's alpha and item–total correlations were examined; items with correlations below 0.20 that weakened internal consistency were removed, resulting in a final 10-item scale. Content validity was assessed through expert opinions, while construct validity was examined by intraclass correlation coefficient (ICC) analysis with the Jackson-Cubbin scale. Results: The Content Validity Index (CVI) was 0.893, indicating high content validity. Agreement with the Jackson-Cubbin scale was ICC=0.822, showing“good reliability.”Cronbach's alpha was calculated as 0.666, considered acceptable due to the multidimensional structure of the scale. Inter-rater agreement was ICC=0.993, reflecting“excellent”reliability. In the ROC analysis, the cut-off point was determined as ≤35; at this threshold, sensitivity was 88.1%, specificity 61.9%, positive predictive value 69.8%, and negative predictive value 83.9% (AUC=0.829; p<0.001). The average completion time of the scale was 3 minutes, significantly shorter than that of the Jackson-Cubbin scale (p<0.001). Conclusion: The“Intensive Care Pressure Injury Risk Assessment Scale”was found to be valid, reliable, and clinically applicable for predicting pressure injury risk in intensive care patients. Its high sensitivity and negative predictive value may contribute to accurately identifying at-risk patients and excluding those at low risk, thereby enabling more efficient use of limited care resources.