Okuma güçlüğü olan 5.sınıf öğrencilerinin okuma becerisini geliştirmeye yönelik bir eylem araştırması
An action research to improve the reading skills of 5th grade students with reading disabilities
  1. Tez No: 973440
  2. Yazar: MELİS GEÇİMLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM KAYAHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma becerisi, sesli okuma, akıcı okuma, akıcı okuma stratejileri, okuma güçlüğü, okuma prozodisi, Okuma, Okuma akıcılığı, Okuma eğitimi, Okuma stratejileri, Reading skills, reading aloud, fluent reading, fluent reading strategies, reading difficulties, reading prosody, Reading, Reading fluency, Reading training, Reading difficulty, Reading strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı okuma güçlüğü olan 5. sınıf öğrencilerine uygulanan okuma müdahalesinin yansımalarını incelemektir. Araştırma nitel eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Yozgat Akdağmadeni Tarhana Köyü 2024-2025 eğitim öğretim yılı Tarhana İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıfta eğitime devam eden beş öğrenci ve uygulamayı gerçekleştirmesinden ötürü araştırmacının kendisidir. Araştırmada öğrencilerin okuma hızları, okuma prozodileri ve okuma hatalarını belirlemeye yönelik araçlar kullanılmıştır. Okuma hızlarının belirlenmesinde hatasız sesli okuma performanslarının tespiti amacıyla dakikada doğru okunan kelime sayısı, dakikada okunan doğru kelime oranı ve doğru okuma yüzdesi hesaplanarak öğrencilerin düzeyleri belirlenmiştir. Katılımcıların okuma prozodilerinin tespit edilmesi amacıyla, Zutell ve Rasinski (1991) tarafından geliştirip Rasinski (2004) tarafından tekrar düzenlenen ve Yıldız, Yıldırım, Ateş ve Çetinkaya (2009) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Çok Boyutlu Akıcılık Rubriği kullanılmıştır. Öğrencilere uygulanan okuma müdahalesi resimli kart, kelime oluşturma, yankılayıcı okuma ve eşli okuma stratejilerini içermektedir ve sekiz ders planında sunulmuştur. Araştırma sürecinde ön ve son değerlendirmenin yanı sıra süreç boyunca veri toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analize tabii tutulmuştur. Müdahale öncesi bulgulara göre öğrencilerin çoğunun en çok yapmış olduğu hatanın kelime tekrarı ve heceleme olduğu gözlemlenirken, doğru okuma yüzdelerine bakıldığında sadece bir öğrencinin öğretilebilir okuyucu düzeyinde olduğu diğer dört öğrencinin yetersiz okuyucu düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Okuma müdahalesi sonrasına ilişkin bulgulara göre dört öğrencinin de yetersiz okuyucu düzeyinden öğretilebilir okuyucu düzeyine, bir öğrencinin ise öğretilebilir okuyucu düzeyinden bağımsız okuyucu düzeyine gelişim göstermiştir. Ayrıca yapılan müdahale sonunda öğrencilerin okuma hata sıklığında azalma ve doğru okunan kelime oranında artış olduğu görülmüştür. Bu bağlamda okuma müdahalesinin okuma güçlüğü yaşayan 5. sınıf öğrencilerinin akıcı okumalarına olumlu yansımaları olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine the effects of a reading intervention applied to 5th grade students with reading difficulties. The research was designed as a qualitative action research. The participants of the study were five 5th grade students attending Tarhana Imam Hatip Secondary School in Yozgat Akdağmadeni Tarhana Village during the 2024-2025 academic year, and the researcher herself, as she carried out the intervention. Tools were used to determine the students' reading speed, reading prosody, and reading errors in the study. In order to determine error-free oral reading performance in determining reading speed, the students' levels were determined by calculating the number of words read correctly per minute, the rate of correct words read per minute, and the percentage of correct reading. In order to determine the participants' reading prosody, the Multidimensional Fluency Rubric, developed by Zutell and Rasinski (1991), revised by Rasinski (2004), and adapted into Turkish by Yıldız, Yıldırım, Ateş, and Çetinkaya (2009), was used. The reading intervention applied to the students included picture card, word building, echoic reading, and paired reading strategies and was presented in eight lesson plans. Data were collected throughout the research process, in addition to pre- and post-assessments. The data obtained were subjected to descriptive analysis. Pre-intervention findings indicated that the most frequent errors made by most students were word repetition and spelling. However, when examining their correct reading percentages, only one student was a teachable reader, while the other four were a poor reader. Post-intervention findings indicated that all four students improved from a poor reader to a teachable reader, and one student improved from a teachable reader to an independent reader. Furthermore, a decrease in the frequency of reading errors and an increase in the percentage of words read correctly were observed following the intervention. In this context, it can be said that the reading intervention had positive effects on the reading fluency of 5th grade students with reading difficulties.