Yatılı bölge ortaokullarında öğrenim gören öğrencilerin politik okuryazarlık beceri düzeyleri ile bireysel barışa yönelik tutumlarının çeşitli demografik özelliklere göre incelenmesi
An analysis of the political literacy skill levels and individual peace attitudes of students in regional boarding secondary schools according to various demographic characteristics
- Tez No: 973444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ZABUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler öğretimi, Yatılı bölge ortaokulları, Social studies teaching, Regional boarding secondary school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı yatılı bölge ortaokullarında öğrenim gören öğrencilerin politik okuryazarlık becerisi seviyelerinin bireysel barışa yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye geneli Yatılı Bölge Ortaokullarında (5.,6.,7.,8. sınıf) eğitim gören ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılında Sivas ili genelinde yer alan Yatılı Bölge Ortaokullarında eğitim gören ve çalışmada gönüllü olarak yer alan 182 öğrencilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Politik Okuryazarlık Ölçeği ve Bireysel Barışa Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Analizi, bağımsız gruplar (ilişkisiz örneklemler) t testi ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçları yatılı bölge ortaokullarındaki öğrencilerin politik okuryazarlığa ilgi duyduklarını ancak sosyal etkileşim, demokratik katılım ve bireysel barışa yönelik tutumlarında yeterli düzeyde gelişim göstermediklerini ortaya koymuştur. Öğrencilerin medya ve haber kaynaklarını kullanma eğilimleri yüksek olsa da farklı görüşlere saygı, sosyal sorumluluk alma ve barışçıl iletişim gibi becerilerde düşük düzeyler görülmüştür. Politik okuryazarlık ile bireysel barışa yönelik tutumlar arasında pozitif bir ilişki bulunurken, sınıf düzeyine göre anlamlı farklar saptanmamıştır. Cinsiyet değişkeni bağlamında ise erkek öğrencilerin bazı alt boyutlarda daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmüştür. Bu doğrultuda, öğretmenlerin sınıf içi etkinliklerle öğrencilerin demokratik ve sosyal becerilerini desteklemeleri; yöneticilerin medya okuryazarlığı ve insan hakları temalı mesleki gelişim faaliyetlerini yaygınlaştırmaları önerilmektedir. Politika yapıcılar için politik okuryazarlık ve barış eğitimi odaklı programların geliştirilmesi önem arz etmektedir. Ayrıca, araştırmacıların farklı bölge ve gruplarda barış, insan hakları ve sosyal-duygusal öğrenmeye odaklanan karşılaştırmalı çalışmalar yürütmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of political literacy skill levels on students' attitudes toward individual peace in regional boarding secondary schools. A survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The research population consisted of students in grades 5 to 8 studying at regional boarding secondary schools across Türkiye. The sample included 182 students who volunteered to participate in the study during the 2023–2024 academic year in regional boarding secondary schools located in Sivas province. Data were collected using a Demographic Information Form, the Political Literacy Scale, and the Attitudes Toward Individual Peace Scale. For data analysis, Pearson Correlation Analysis, Independent Samples t-Test, and ANOVA were employed. The findings revealed that students had a notable interest in political literacy; however, their skills related to social interaction, democratic participation, and attitudes toward individual peace were not adequately developed. Although students showed a strong tendency to utilize media and news sources, they demonstrated lower levels of competence in respecting differing viewpoints, assuming social responsibility, and engaging in peaceful communication. A positive correlation was found between political literacy and attitudes toward individual peace, while no significant differences were detected based on grade level. In terms of gender, male students scored higher in certain sub-dimensions. Based on these results, it is recommended that teachers incorporate classroom activities to strengthen students' democratic and social skills, and that school administrators promote professional development programs focused on media literacy and human rights. For policymakers, the development of national programs emphasizing political literacy and peace education is considered essential. Additionally, further comparative studies focusing on peace, human rights, and socio-emotional learning across different regions and student groups are encouraged.