Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin bilişüstü beceri ve sınav kaygısı düzeylerinin matematiğe yönelik tutumlarıyla ilişkisi
The relationship between 8th grade secondary school students' metacognitive skills and exam anxiety levels and their attitudes towards mathematics
  1. Tez No: 973445
  2. Yazar: LOKMAN BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişüstü beceri, Sınav kaygısı, Öğrenci tutumu, Metacognitive skills, Test anxiety, Student attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin bilişüstü beceri ve sınav kaygısı düzeylerinin matematiğe yönelik tutumlarıyla ilişkisi incelenmesi amacıyla yapılan araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara ili Etimesgut ilçesinde bulunan bir devlet okulunda 8. sınıfa devam etmekte olan 650 öğrencidir. Araştırmanın örneklemi ise evren içerisinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 200 öğrencidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgiler formu, Pintrinch ve De Groot (1990) tarafından geliştirilmiş olan ve Üredi (2005) tarafından Türkçe uyarlaması yapılmış olan“Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği”nin“Öz Düzenleyici Öğrenme Stratejileri”boyutundaki 13 maddelik“Bilişsel Strateji Kullanımı Ölçeği”, Başol (2017) tarafından geliştirilen“Ayda Sınav Kaygısı Ölçeği”ve Kabaca (2006) tarafından geliştirilen“Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde istatistiksel veri analiz programı kullanılmış, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki anlamlılık düzeyi (p) = 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmada, öğrencilerin bilişüstü beceri, sınav kaygısı ve matematiğe yönelik kaygı düzeylerinde; cinsiyet, yaş, anne eğitim durumu, okul öncesi eğitim alma, dershaneye gitme, okul dışında ders alma, derslerinde aileden destek alma, günlük ve haftalık ders planı olma, günlük ve haftalık soru çözme hedefi olma durumlarının etkili olduğu bulunmuştur. Araştırmada öğrencilerin bilişüstü beceri, sınav kaygısı ve matematiğe yönelik tutum düzeyinin orta olduğu, öğrencilerin matematiğe yönelik tutumunu bilişüstü beceri düzeyi pozitif, sınav kaygıları negatif yönde etkilediği, bilişüstü beceri ve sınav kaygısının matematiğe yönelik tutumu anlamlı bir şekilde yordamakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study, conducted to examine the relationship between 8th-grade middle school students' metacognitive skills and test anxiety levels and their attitudes toward mathematics, employed the correlational survey method, a quantitative research method. The population of the study consisted of 650 8th-grade students attending a public school in the Etimesgut district of Ankara during the 2023-2024 academic year. The sample of the study consisted of 200 students selected from the population using simple random sampling. In the study, a personal information form was used as data collection tools; the 13-item“Cognitive Strategy Use Scale”in the“Self-Regulatory Learning Strategies”dimension of the“Motivational Strategies for Learning Scale”developed by Pintrinch and De Groot (1990) and adapted into Turkish by Üredi (2005); the“Ayda Exam Anxiety Scale”developed by Başol (2017); and the“Attitude Towards Mathematics Scale”developed by Kabaca (2006). Statistical data analysis program was used in the analysis of the research data, and the significance level between the dependent and independent variables was taken as (p) = 0.05. The study found that students' metacognitive skills, test anxiety, and math anxiety levels were influenced by gender, age, maternal education, attending preschool, attending private tutoring centers, taking outside-school classes, receiving family support in their studies, having a daily and weekly lesson plan, and having a daily and weekly problem-solving goal. The study concluded that students' metacognitive skills, test anxiety, and attitudes toward math were moderate, that metacognitive skills positively influenced students' attitudes toward math, while test anxiety negatively influenced them, and that metacognitive skills and test anxiety significantly predicted attitudes toward math.