Suç, suçlu, dedektif üçgeninde Cengiz Abdullayev ve küresel politik polisiye
Chingiz Abdullayev in the triangle of crime, criminal, detective and global political fiction
  1. Tez No: 973449
  2. Yazar: SEZEN SAFİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURTAÇ ERGÜN ATBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cengiz Abdullayev, polisiye, siyasi polisiye, küresel politik polisiye, Mavi Melekler, Oktav Timi, Araftan Kurtuluş, Kurtlar Sofrasında, Cengiz Abdullayev, detective story, political crime fiction, global political crime fiction, Mavi Melekler, Oktav Timi, Araftan Kurtuluş, Kurtlar Sofrasında
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Modern Azerbaycan edebiyatının en güçlü yönlerinden biri roman türüdür. Roman türü Azerbaycan edebiyatının evriminde ve sosyal problemlerin aktarımında önemli bir yer tutar. Roman türlerinde gerçekçi, psikolojik, tarihi ve sosyal romanlar gibi çeşitli alt türler gelişmiş, yazarlar bu türleri kullanarak halkın, kimlik arayışını ve toplumun değişim süreçlerini anlatmışlardır. Polisiye roman, bu türlerden biridir. İlk örnekleri 19. yüzyılda verilmeye başlanan bu tür yüzyıllardır edebiyat araştırmacıları arasında tartışmaya neden olmuştur. Kimi bu türü 'hafif"e alıp edebî bulmazken kimi kurgusu ve merak öğesinin çokluğundan bahsedip edebî eser özellikleri taşıdığını vurgular. Zaman içinde yaygınlaşıp popülerleşen bu türün günümüzde yüzlerce tanınmış yazarı ve milyonlarca takipçisi vardır. Cengiz Abdullayev polisiye roman türünde eser veren önemli isimlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada polisiye roman türünün başarılı yazarlarından olan Cengiz Abdullayev'in polisiye romanları ele alınmıştır. Eserler polisiye roman teorisi bağlamında incelenmiş, eserlere zemin oluşturan sosyal arka plan tarihsel çerçevede ele alınmış, roman kurgusuna konu olan gerçek olaylar tespit edilmiş, kişi kadrosunda apaçık belirtilen veya atıf yapılan siyasi aktörler tasnif edilmiştir. Ayrıca klasik polisiye izleği olan düğüm-serim-çözüm (Ernest Mandel'in 'recit e rebour' dediği geriye doğru kurgu)sıralamasından ziyade Cengiz Abdullayev'in serim-düğüm-çözüm şeklinde ilerleyen polisiye roman tekniği üzerinde durulmuştur. Yazarın Mavi Melekler, Oktav Timi, Araftan Kurtuluş ve Kurtlar Sofrasında isimli eserleri üzerinden küresel politik polisiye kavramı analiz edilmiş, bu kavramın ortaya çıkmasına sebep olan ve eserlerin tamamına nüfuz ettirilen politik olaylara dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the strongest aspects of modern Azerbaijani literature is the novel genre. The novel genre has an important place in the evolution of Azerbaijani literature and in conveying social problems. Various subgenres such as realistic, psychological, historical and social novels have developed in novel genres, and authors have used these genres to describe the people's search for identity and the processes of change in society. Detective novel is one of these genres. The first examples of this genre were given in the 19th century and have caused debate among literary researchers for centuries. While some take this genre“lightly”and do not find it literary, others emphasize its fiction and the multitude of elements of curiosity and emphasize that it has the characteristics of a literary work. This genre, which has become widespread and popular over time, has hundreds of well-known writers and millions of followers today. Cengiz Abdullayev is one of the most important names who has written works in the detective novel genre. In this study, the detective novels of Cengiz Abdullayev, one of the successful writers of the detective novel genre, will be discussed. The works will be examined in the context of detective novel theory, the social background that forms the basis of the works will be examined in a historical framework, the real events that are the subject of the novel's fiction will be emphasized, and the political actors explicitly mentioned or referred to in the character cast will be classified.In addition, instead of the classic detective story theme of knot-exposition-resolution (reverse plot, which Ernest Mandel calls 'recit e rebour'), Cengiz Abdullayev's detective novel technique, which progresses in the form of exposition-unit-resolution, will be emphasized. The concept of global political crime fiction will be analyzed through the author's works such as Mavi Melekler, Oktav Timi, Araftan Kurtuluş, Kurtlar Sofrasında, and the political events that led to the emergence of this concept and permeated all of the works will be drawn attention.