Sanal gerçeklik temelli iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin mesleki eğitim alan adölesanlarda iş kazası ve iş sağlığı okuryazarlığı üzerine etkisi
The effect of virtual reality-based occupational health and safety training on work accidents and occupational health literacy among vocational education adolescents
- Tez No: 973528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KOLCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Public Health, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, İş Kazası, İş Sağlığı Okuryazarlığı, Mesleki Eğitim, Sanal Gerçeklik, Simülasyon, Okul sağlık servisleri, Okullar-halk sağlığı, Çalışan ergenler, Adolescent, Occupational Accident, Occupational Health Literacy, Simulation, Virtual Reality, Vocational Education, School health services, Schools-public health, Working adolescents
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma mesleki eğitim alan adölesanlara yönelik sanal gerçeklik temelli verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin adölesanların iş kazası ile ramak kala olay yaşama durumu ve iş sağlığı okuryazarlığı düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma; ön test-son test randomize kontrollü deneysel tasarımda, iki farklı mesleki eğitim merkezinde öğrenim gören motorlu araçlar teknolojisi alanına kayıtlı dahil edilme kriterlerini karşılayan 65 adölesan ile yürütüldü. Araştırma verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Simülasyon Tasarım Ölçeği”ve İş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği“ ile toplandı. Girişim grubuna sanal gerçeklik temelli iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilirken kontrol grubuna bir girişimde bulunulmadı, iki ay boyunca izlem gerçekleştirildi. Verilerin analizinde; bağımsız örneklem t testi; Mann Whitney U testi, Friedman ve Wilcoxon işaretli sıra testi kullanıldı. Bulgular: Girişim grubundaki adölesanların yaş ortalaması 15,53±0,75 yıl olup, %17,6'sının en az bir kez iş kazası yaşadığı bulundu. Girişim grubundaki adölesanların girişim sonrası birinci ay izlemde ”İş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği" ortalama toplam puanı 77,65±12,65 iken kontrol grubunun ise 73,26±15,50'ydi (p<0.05). Son testte, iş sağlığı okuryazarlığı ölçeği alt boyutlarından iş sağlığı güvenliği bilgilerine erişebilme yeteneği, bilgileri anlama, bilgileri değerlendirme, kullanma ve iletme puanlarında sanal gerçeklik simülasyonu ile verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulundu (p<0.05). Bununla birlikte, girişim ve kontrol gruplarında son bir ay içerisinde iş kazası/ramak kala olay yaşama durumu açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Mesleki eğitim alan adölesanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin, sanal gerçeklik simülasyonu temelli verilmesi; adölesanların iş sağlığı okuryazarlığı düzeyini arttırmada etkili bir yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to evaluate the effect of virtual reality-based occupational health and safety training given to adolescents receiving vocational training on the incidence of occupational accidents and near-misses and the level of occupational health literacy. Materials and Methods: The study was conducted using a pretest-posttest randomized controlled experimental design with 65 adolescents enrolled in the field of motor vehicle technology at two different vocational training centers and meeting the inclusion criteria. Data were collected using an Introductory Information Form, a Simulation Design Scale, and an Occupational Health Literacy Scale. The intervention group received virtual reality-based occupational health and safety training, while the control group received no intervention and was followed for two months. Data were analyzed using the independent samples t-test, Mann Whitney U test, Friedman, and Wilcoxon signed-rank tests. Results: The mean age of the adolescents in the intervention group was 15.53±0.75 years, and 17.6% were found to have experienced at least one occupational accident. The mean total“Occupational Health Literacy Scale”score of the adolescents in the intervention group at the first month post-intervention follow-up was 77.65±12.65, while it was 73.26±15.50 in the control group (p<0.05). In the post-test, it was found that the occupational health and safety training provided through virtual reality simulation was significantly higher than the control group in the occupational health literacy scale sub-dimensions of the ability to access occupational health and safety information, understanding information, evaluating, using information, and communicating information (p<0.05). However, no significant difference was found between the intervention and control groups in terms of having experienced an occupational accident/near-miss event within the last month (p>0.05). Conclusion: It was determined that providing occupational health and safety training through virtual reality simulation to adolescents receiving vocational education is an effective method for improving their occupational health literacy.