Toplu beslenme sistemlerinde çalışanların diyet kalitesi, sürdürülebilir beslenme ve besin atıkları hakkında bilgi düzeylerinin incelenmesi
Evaluation the knowledge and attitudes level of sustainable nutrition and food waste and quality of nutrition in food production systems' employees
  1. Tez No: 973540
  2. Yazar: BÜŞRA AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVRA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu beslenme sistemleri, Sürdürülebilir beslenme, Akdeniz diyeti, Institutional Food Services, Sustainable Nutrition, Mediterranean Diet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, toplu beslenme sistemlerinde görev yapan personelin sürdürülebilir beslenme ve diyet kalitesi hakkında bilgi düzeyleri ile Akdeniz diyetine bağlılığını ve sürdürülebilir beslenme tutumlarını birlikte değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tasarımlı araştırma 259 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bireylerin Akdeniz diyetine bağlılıkları Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS), sürdürülebilir beslenmeye yönelik tutumları Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği (SBYDÖ) kullanılarak belirlenmiştir. Sürdürülebilir beslenme, diyet kalitesi ve gıda atıkları hakkında bilgi düzeyleri ise tanımlayıcı sorular sayesinde belirlenmiştir. Bulgular: Katılımcıların %52,9'u sürdürülebilir beslenme kavramını daha önceden duyduğunu (p˃0,05) ve bu kavramı daha önceden duyanların büyük bir çoğunluğu (%32,4'ü) bu kavramı diyetisyen, doktor gibi sağlık profesyonellerinden duyduğunu belirtmiştir (p<0,001). Katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%37,1'i) çalıştıkları tesiste günlük artan yemek miktarı hakkında fikri olmadığını beyan etmiştir (p<0,001). Ortalama MEDAS puanı 5,09±1,80 ve SBYDÖ toplam puanı 99,01 olarak bulunmuş; MEDAS ile SBYDÖ arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır (r=0,121; p=0,052). En yüksek SBYDÖ alt boyut puanı 'gıda israfının azaltılmasında' elde edilmiştir (p<0,001). Kadınların SBYDÖ toplam puanı erkeklerden anlamlı düzeyde daha yüksektir (p˂0,05). Sonuç: Elde edilen veriler TBS çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun çalıştıkları tesisteki günlük gıda israfı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını, Akdeniz diyetine bağlılık ve sürdürülebilir beslenme tutumları arasında herhangi bir ilişki olmadığını göstermektedir. Çalışmanın hipotezlerinden olan sürdürülebilir beslenme farkındalığı ve sürdürülebilir beslenme tutumları arasında tutarlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to concurrently evaluate sustainable nutrition knowledge, attitudes, and behaviors, as well as adherence to the Mediterranean diet and sustainable eating practices, among personnel employed in institutional food service systems. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 259 participants. Adherence to the Mediterranean diet was assessed using the Mediterranean Diet Adherence Screener (MEDAS), and sustainable eating behaviors were measured via the Behaviors Scale Towards Sustainable Nutrition (BSTSN). Knowledge of sustainable nutrition and food waste was determined through targeted descriptive questions. Results: Of the participants, 52.9% reported that they had previously heard of the concept of sustainable nutrition (p˃0.05), and the majority of those (32.4%) stated that they had learned about it from health professionals such as dietitians or physicians (p<0.001). A large proportion of the participants (37.1%) reported having no knowledge about the daily amount of leftover food in their workplace (p<0.001). The mean MEDAS score was 5.09±1.80, and the mean total BSTSN score was 99.01. No significant correlation was found between MEDAS and BSTSN scores (r=0.121; p=0.052). The highest subscale score of BSTSN was obtained in the domain of“reducing food waste”(p<0.001). Female participants had significantly higher total BSTSN scores compared to males (p<0.05). Conclusion: The findings indicate that the majority of mass catering employees lack sufficient knowledge about the daily amount of food waste generated in their institutions, and that no relationship exists between adherence to the Mediterranean diet and attitudes towards sustainable nutrition. Furthermore, one of the study hypotheses—that sustainable nutrition awareness and sustainable nutrition attitudes would be consistently associated—was not confirmed.