Ahşap esaslı kompozitler ile endüstriyel ahşap malzemelerin akustik performanslarının karşılaştırılması
Comparison of acoustic performances of wood-based composites and industrial wood materials
  1. Tez No: 973574
  2. Yazar: DAMLA YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇAMLIBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari akustik, Architectural acoustic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yapı akustiği alanında yaygın olarak kullanılan düz yüzeyli ahşap esaslı malzemelerin akustik performanslarının empedans tüpü yöntemi kullanılarak deneysel olarak değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Ölçümler, ISO 10534-2 ve ASTM E2611-19 standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmiş olup; test kapsamında yonga levha, kontrplak, MDF (Orta Yoğunluklu Lif Levha), CLT (Çapraz Lamine Ahşap), LVL (Lamine Kaplama Kereste) ve Glulam (Yapıştırılmış Lamine Ahşap) malzemeler incelenmiştir. Her bir malzeme için ses yutum katsayısı (α) ve ses iletim kaybı (TL) değerleri, düşük ve orta frekans bandında elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, levha kalınlığı, yoğunluk, lif yönlenmesi ve yapısal bütünlük gibi parametrelerin akustik performans üzerinde belirleyici olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar, malzeme seçiminde yalnızca mekanik dayanımın değil, aynı zamanda frekans temelli akustik karakteristiklerin de dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, ahşap esaslı panel ve yapı elemanlarının akustik açıdan sınıflandırılması ve tasarıma entegrasyonu için bilimsel bir veri zemini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study involves the experimental evaluation of the acoustic performance of flat-surfaced wood-based materials, which are commonly used in the field of building acoustics, by employing the Impedance Tube method. The measurements were conducted in accordance with ISO 10534-2 and ASTM E2611-19 standards. The test scope included particle board, plywood, MDF (Medium Density Fiberboard), CLT (Cross-Laminated Timber), LVL (Laminated Veneer Lumber), and Glulam (Glued Laminated Timber) materials. For each material, the sound absorption coefficient (α) and transmission loss (TL) values were obtained within the low and mid-frequency ranges. The findings revealed that parameters such as panel thickness, density, fiber orientation, and structural integrity play a significant role in determining acoustic performance. The results indicate that material selection should consider not only mechanical strength but also frequency-dependent acoustic characteristics. In this context, the study provides a scientific basis for the classification and integration of wood-based panels and structural components in terms of their acoustic properties.