Optimizing air conditioner system efficiency through reinforcement learning
Pekiştirmeli öğrenme ile klima sistemlerinin verimliliğinin optimizasyonu
  1. Tez No: 973575
  2. Yazar: MEHMET BURAK HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KLAUS VERNER SCHMİDT, PROF. DR. İLKAY ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava kalitesi, Takviyeli öğrenme, Çok ajanlı sistemler, Air quality, Reinforced learning, Multiagent systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemleri, iç ortamda termal konforu ve hava kalitesini korumada önemli bir rol oynar. Ancak, binalardaki enerji tüketiminin de önemli bir kısmını oluşturur. Bu tez, tek odalı bir ortamda kullanılan HVAC sistemini optimize etmek için pekiştirmeli öğrenme (RL) tabanlı bir yaklaşım sunmaktadır. Hedef, rekabetçi ve işbirlikçi çok ajanlı Derin Q-Ağ (DQN) kontrolcüleriyle, enerji tüketimini en aza indirirken termal konforu ve iç mekan hava kalitesini korumaktır. Sonuçlar, en iyi çok ajanlı rekabetçi yapılandırmanın enerji tüketimini kural tabanlı kontrolcüye göre %24,8 ve tek ajanlı DQN'e göre %18.9 oranında düşürdüğünü göstermektedir. Bu bulgular, çok ajanlı RL'in hem tek ajanlı hem de geleneksel kontrol stratejilerinden daha iyi performans gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Heating, ventilation, and air conditioning (HVAC) systems play a crucial role in maintaining thermal comfort and indoor air quality, but they also account for a substantial portion of a building's energy consumption. This thesis presents a reinforcement learning (RL) approach for optimizing the operation of an HVAC system in a single-zone environment. The proposed framework comprises multi-agent Deep Q-Network (DQN) controllers operating in both competitive and cooperative settings, aiming to minimize energy consumption while ensuring thermal comfort and maintaining indoor air quality. Results show that the best multi-agent competitive configuration achieves 24.8% lower energy consumption than the rule-based controller and 18.9% lower than the single-agent DQN. These findings show that multi-agent RL can outperform both single-agent RL and traditional control strategies.