Dördüncü, beşinci lumbal vertebra ve sacrum'un morfometrik ölçümlerinden makine öğrenme yöntemleri kullanılarak cinsiyet belirlenmesi
Determination of sex from morphometric mesaurements of the fourth, fifth lumbar vertebra and sacrum using machine learning methods
- Tez No: 973577
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KELEŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ USAME ÖMER OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Anatomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Cinsiyet belirlenmesi antropolojik ve adli tıp çalışmalarında biyolojik kimliğin belirlenmesinde ilk adımı oluşturmaktadır. Cinsiyet tahmini için genellikle pelvis ve kranium kemikleri birincil olarak tercih edilmektedir. Pelvis ve kranium kemiklerinin bulunmadığı durumlarda vertebra'lardan da yararlanılmaktadır. Lumbal vertebra'ların ve sakrum'un ağırlık taşıma özellikleri sayesinde bozulmadan kalma oranları daha yüksektir. Bu çalışma Karaman Eğitim Araştırma Hastanesi'ne başvuran kişilerin Picture Archiving and Communication System (PACS) arşiv sistemindeki retrospektif bilgisayarlı tomografi görüntüleri taranarak gerçekleştirilmiştir. Yaşları 18-79 arası 540 kişinin dördüncü ve beşinci lumbal vertebra'ları ile sacrum'larının DICOM görüntüleri kullanıldı. Dördüncü ve beşinci lumbal vertebra'larda; vertebra uzunluğu, corpsus vertebra'nın anterior yüksekliği, processus tranvsersus'lar arası mesafe, processus spinosus uzunluğu, foramen vertebrale anterior -posterior çapı, foramen vertebrale transvers çapı, corpus vertebrale anterior-posterior çapı ve transvers çapı ölçüldü. Sakrum'da ise sakrum anterior uzunluğu, sakrum posterior uzunluğu, anterior sacrococcygeal uzunluğu ve sakrum posterior sacrococcygeal uzunluğu, sakrum tabanının anterior- posterior çapı ve transvers çapı ölçüldü. Bu çalışmada dördüncü ve beşinci lumbal vertebra parametreleri erkeklerde kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Sakrum parametreleri sonuçları erkeklerde kadınlardan statistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Cinsiyet tahmini için 8 farklı makine öğrenme algoritması kullanıldı. Makine öğrenme algoritmaları arasında en yüksek sonucu veren lojistik regresyon algoritması dördüncü lumbal vertebrae için %91,3, beşinci lumbal vertebrae için %90,7 sakrum için %85 doğruluk oranına ulaşmıştır. Bu verilere göre dördüncü ve beşinci lumbal vertebra'lar ile sakrum'un cinsel dimorfizm gösterdiği ve cinsiyet tahmini için kullanılabileceği tespit edilmiştir. Bu sebeple çalışmamızın cinsiyet tahmini açısından adli araştırmacılar ve antropologlar için, morfometri açısından ise klinisyenler ve bölge cerrahları için faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Sex determination is the first step in determining biological identity. Pelvis and cranium bones are generally preferred as primary for sex determination. Vertebrae are also used in cases where pelvis and cranium bones are not available. Lumbar vertebrae and sacrum have higher rates of remaining intact due to their weight-bearing properties. This study was performed by scanning retrospective CT images from Picture Archiving and Communication System (PACS) archive system of individuals who applied to Karaman Education and Research Hospital. DICOM images of fourth and fifth lumbar vertebrae and sacrum of 540 individuals aged between 18-79 were used. Vertebrae length, anterior height of vertebral body, distance between transversus process, spinos process length, vertebral foramen anterior posterior diameter, vertebral foramen transverse diameter, vertebral body anterior posterior diameter and transverse diameter were measured in the fourth and fifth lumbar vertebrae. In the sacrum, the sacrum anterior length, sacrum posterior length, anterior sacrococcygeal length and sacrum posterior sacrococcygeal length, anterior-posterior diameter of the sacrum base and transverse diameter were measured. In this study, the parameters of the fourth and fifth lumbar vertebrae were found to be statistically significantly higher in men than in women. The results of the sacrum parameters were found to be statistically significantly higher in men than in women. 8 different machine learning algorithms were used for sex estimation. The logistic regression algorithm, which gave the highest result among the machine learning algorithms, reached an accuracy rate of 91.3% for the fourth lumbar vertebrae, 90.7% for the fifth lumbar vertebrae and 85% for the sacrum. When these data were examined, it was determined that the fourth and fifth lumbar vertebrae and the sacrum showed sexual dimorphism and could be used for sex determination. For this reason, we believe that our study may be useful for forensic researchers in terms of sex determination and for clinicians and regional surgeons in terms of morphometry.