Toplumsal izler ışığında Dada ve Fluxus
Dada and Fluxus in light of social traces
- Tez No: 973661
- Danışmanlar: PROF. İNSEL İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dada, Fluxus, Bertolt Brecht, Epik Tiyatro, Yabancılaştırma, Toplumsal Eleştiri, Avangard Sanat, Performans, Sanat ve Toplum, Dada, Fluxus, Bertolt Brecht, Epic Theatre, Alienation Effect, Social Critique, Avant-Garde Art, Performance, Art and Society
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Temel Sanat ve Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu eser metni, 20. yüzyılda beliren Dada hareketi ile 1960'larda ortaya çıkan Fluxus akımını toplumsal açıdan incelemeyi amaçlamaktadır. Dada ve Fluxus sanat hareketleri dönemin politik, kültürel ve ekonomik çöküşlerine karşı bir duruş ile sanatsal cevaplar ortaya çıkarmış, sanatın anlamını, izleyiciyle olan bağını ve estetik yapısını eleştirel bir bakış açısı ile sorgulamıştır. Dada'nın I. Dünya savaşına karşı olan tepkisi ve sanat yapılarına karşı yaptığı eleştiriler, Fluxus'un gündelik hayatla olan bağlantısı, performatif ve seyirciyi aktif hale getiren karakteriyle yeniden kendini bulmuştur. Eser metninde bir diğer önemli nokta, Bertolt Brecht'in epik tiyatro yapısıyla ortaya çıkardığı yabancılaştırma efekti etkisinin, Dada ve Fluxus'un seyirciyle kurduğu ilişkilenmeyle olan bağlantılarıdır. Sanat, yalnızca güzel olanı göstermekle sınırlı kalmaz; içinde bulunduğu koşullar tarafından şekillenir ve bu bağlam, sanatın hangi biçimlerde ortaya çıktığını belirler. Dolayısıyla, sanatın, toplumla kurduğu ilişkinin sanatsal yapıtlar üzerindeki etkisi burada incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This artwork text aims to examine the Dada movement that emerged in the early 20th century and the Fluxus movement that appeared in the 1960s from a social perspective. Both Dada and Fluxus arose as artistic responses and stances against the political, cultural, and economic collapses of their times, questioning the meaning of art, its relationship with the audience, and its aesthetic structure from a critical point of view. Dada's reaction to World War I and its criticism of artistic institutions were reinterpreted through Fluxus's connection with everyday life and its performative, audience-activating character. Another key point addressed in this work is the relationship between Bertolt Brecht's epic theatre and its“alienation effect”with the ways Dada and Fluxus engaged their audiences. Art is not limited to presenting what is beautiful; it is shaped by the conditions in which it exists, and this context determines the forms through which art manifests itself. Therefore, this study will examine how the relationship between art and society influences artistic production.