Ömrünü tamamlamış kurşun-asit akümülatörlerin geri dönüşüm süreci ve sürecin yaşam döngüsü analizi
Ecycling process of end-of-life lead-acid accumulators andlife cycle analysis of the process
  1. Tez No: 973662
  2. Yazar: ZEYNEP EFŞAN ÇEŞME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE ÜMMÜ DEVECİ, DOÇ. DR. ALİYE SUNA ERSES YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akümülatör, Geri dönüşüm, Geri kazanma, Kurşun, Kurşun asit batarya, Piller, Yaşam, Yaşam döngüsü, Ömür analizi, Battery, Lead, Lead acid battery, Life, Life cycle, Life analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, ömrünü tamamlamış kurşun-asit akümülatörlerin geri dönüşüm süreci ve yaşam döngüsü analizi (LCA) incelenmiştir. Otomotiv ve sanayide yaygın kullanılan bu aküler, yüksek oranda kurşun ve sülfürik asit içerdikleri için çevresel risk taşımaktadır. Türkiye'deki sektör genel durumu değerlendirilmiş ve yıllık 50.000 ton kapasiteli Kudret Metal A.Ş. örnek tesis olarak ele alınmıştır. Tesiste mekanik parçalama, kurşun ve plastik geri kazanımı ile %98 verime ulaşılmaktadır. LCA sonuçları, en yüksek çevresel etkilerin ergitme, rafine ve plastik granül üretiminde ortaya çıktığını göstermiştir. Özellikle küresel ısınma ve denizel ekotoksisite potansiyeli bu proseslerde öne çıkmıştır. Bulgular, enerji verimliliği, baca gazı/atık su arıtma teknolojileri ve kapalı devre geri kazanım sistemlerinin yaygınlaştırılmasının çevresel performansı iyileştireceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the recycling process and life cycle analysis (LCA) of end-of-life lead-acid accumulators. Widely used in automotive and industry, these batteries pose environmental risks due to their high lead and sulfuric acid content. The recycling sector in Türkiye was evaluated with Kudret Metal A.Ş. (50,000 t/year capacity) as the case study. The facility achieves up to 98% recovery efficiency through mechanical crushing, lead, and plastic recovery. LCA results showed that smelting, refining, and plastic granule production caused the highest environmental impacts, particularly global warming and marine ecotoxicity potentials. Findings indicate that improving energy efficiency, flue gas/wastewater treatment, and closed-loop recovery systems can significantly enhance environmental performance.