Sosyal medyanın ev kadınlarının gündelik yaşam pratiklerindeki etkileri: Trabzon ili örneği
The effects of social media on the daily life practices of housewives: The example of Trabzon province
- Tez No: 973725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİVAN VARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Web 2.0 teknolojisiyle ortaya çıkan sosyal medyanın çıkış amacı bireyler arasında iletişim ve etkileşimin yaşanmasını ve bireylerin sosyalleşmesini sağlayan ortam hazırlamaktır. Yeni medya adı altında yer alan sosyal medya, geleneksel medyaya göre daha çok tercih edilmektedir. Bu durumun temel sebeplerinden biri sosyal medya geleneksel medyaya kıyasla bilgilerin hızlı ulaşılması, insanların ihtiyaçlarına çok kolay bir şekilde cevap vermesidir. Sosyal medya yaş, cinsiyet, statü fark etmeksizin herkesin kolaylıkla ulaşabildiği platformlardır. Her türlü bilgiyi bünyesinde barındıran sosyal medya kullanıcıların tercihlerine, ihtiyaçlarına, aradığı bilgilere göre farklılık gösteren oldukça geniş, kapsamlı, zengin ve derin olan platformları içerir. Sosyal medya kullanıcılarının bir kısmını ev kadınları oluşturmaktadır. Ev kadınları ev ile alakalı sorumlulukları yerine getiren ve çocuklarının bakımını üstlenen çalışmayan kadındır. Çalışma da Trabzon ilinde ikamet eden ev kadınlarının sosyal medyaya neden başvurdukları ve sosyal medyanın günlük yaşam pratiklerindeki rolü ele alınacaktır. Ev kadınlarının günlük yaşam pratiklerinde hangi bilgelere ihtiyaç duydukları ve bu bilgilerin ulaşılması ve kullanılmasında hangi sayfa ve siteleri tercih ettikleri araştırılacaktır. Çalışma, fotoğraf ve video paylaşım sitesi olan Instagram üzerinden ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of social media, which emerged with Web 2.0 technology, is to create an environment that facilitates communication and interaction among individuals and enables their socialization. Social media, which falls under the category of new media, is preferred more than traditional media. One of the main reasons for this is that social media allows information to be accessed quickly compared to traditional media and provides easy responses to people's needs. Social media platforms are accessible to everyone regardless of age, gender, or status. Social media, which contains all kinds of information, includes platforms that are wide-ranging, comprehensive, rich, and deep, varying according to users' preferences, needs, and the information they seek. A portion of social media users consists of housewives. Housewives are non-working women who manage household responsibilities and take care of their children. This study will examine why housewives residing in Trabzon turn to social media and the role of social media in their daily life practices. It will investigate what kind of information housewives need in their daily life practices and which pages and sites they prefer to access and use this information. The study will be conducted through Instagram, a photo and video sharing site.