Geogebra destekli matematiksel etkinliklerin öğrencilerin bilişsel istem düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation the effect of geogebra supported mathematical activities on students' cognitive demand levels
  1. Tez No: 973724
  2. Yazar: KÜBRA KISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU AYDOĞAN YENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: GeoGebra, Matematiksel Etkinlik, Bilişsel İstem Düzeyi, Öğrenci Başarısı, Matematik Eğitimi, GeoGebra, Mathematical Activity, Cognitive Demand Level, Student Achievement, Mathematics Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, GeoGebra destekli matematiksel etkinliklerin ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin bilişsel istem düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma, 2024–2025 eğitim öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi ilçesi Tavlusun Mahallesi'nde yer alan bir devlet ortaokulunda yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, gönüllü olarak katılım gösteren 6. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş; nicel boyutta tek grup öntest-sontest modeli uygulanmış, nitel boyutta ise öğrencilerin süreçte sergiledikleri düşünme yolları, problem çözme stratejileri ve çoklu temsilleri içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Uygulama kapsamında kesirlerle işlemler alt öğrenme alanına yönelik GeoGebra tabanlı etkinlikler geliştirilmiş ve derslerde uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, GeoGebra destekli etkinliklerin öğrencilerin bilişsel istem düzeylerini artırdığını, özellikle üst düzey düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak, teknoloji destekli öğretim uygulamalarının sınıf ortamında öğrencilerin bilişsel süreçlerini zenginleştirdiği ve öğrenme motivasyonlarını yükselttiği belirlenmiştir. Araştırma bulgularının, matematik öğretiminde teknoloji entegrasyonuna ve etkinlik tabanlı yaklaşımların sınıf içi uygulamalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of Geogebra-supported mathematical activities on the cognitive demand levels of sixth-grade middle school students. The study was conducted at a public middle school located in the Tavlusun neighborhood of the Melikgazi district of Kayseri province during the 2024–2025 academic year. The study sample consisted of sixth-grade students who participated voluntarily. The study employed a mixed-methods approach using a single-group pretest-posttest model for the quantitative dimension, while the qualitative dimension assessed students' thinking styles, problem-solving strategies, and multiple representations. GeoGebra-based activities were developed for the fraction operations sub-learning domain and implemented in the classroom. Findings indicate that GeoGebra-supported activities enhanced students' cognitive needs and, in particular, contributed to the development of higher-order thinking skills. In conclusion, integrating technology into mathematics instruction enriched students' cognitive processes and strengthened their learning. The results of the study are expected to contribute to the effective implementation of technology integration and activity-based approaches in mathematics classrooms.