Kalça hemiartroplasti ve total kalça artroplasti uygulanan hastalarda kapsül koruyucu cerrahinin propriyosepsiyona etkisi (retrospektif çalışma)
The effect of capsule-preserving surgery on proprioception in patients undergoing hip hemiarthroplasty and total hip arthroplasty (retrospective study)
  1. Tez No: 973742
  2. Yazar: ULVI HASANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÜRSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça eklem kapsülü, total kalça artroplastisi, hemiartroplasti, femur boyun kırığı, osteoartrit, propriyosepsiyon, HOOS, Hip joint capsule, total hip arthroplasty, hemiarthroplasty, femoral neck fracture, osteoarthritis, proprioception, HOOS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, intrakapsüler femur boyun kırığı ve osteoartrit nedeniyle kapsül korunarak ve korunmayarak uygulanan total kalça artroplastisi (TKA) ve hemiartroplasti (HA) hastalarında propriyoseptif duyunun karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, kontrolateral kalçanın HOOS skorlama sistemi yardımıyla fonksiyonel durumu değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmamızda 132 hastanın verileri, dosyalar taranarak elde edilmiştir. Bu dosyalardan hastaların yaşı, cinsiyeti, kilosu, boyu, ek hastalıkları, ameliyat tanısı, artroplasti türü, ameliyat edilen taraf, ameliyat tarihi, propriyosepsiyon değerlendirme sonuçları, propriyosepsiyon değerlendirme tarihi ve Hip disability and Osteoarthtitis Outcome Score (HOOS) anket sonuçları kullanılmıştır. Çalışmaya, 2019-2024 yılları arasında kliniğimizde intrakapsüler femur boyun kırığı ve osteoartrit nedeniyle TKA ve HA uygulanan hastalar dahil edilmiştir. Ameliyat notları incelenerek, 67 hastada kapsül korunduğu ve 65 hastada kapsülün korunmadığı belirlenmiş ve hasta dışlama kriterleri uygulandıktan sonra bu hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Kapsül korunan grupta yaş ortalaması 69, kapsül korunmayan grupta ise 67 olarak tespit edilmiştir. Kapsül korunan grupta 40 kadın (%59,7) ve 27 erkek (%40,3), kapsül korunmayan grupta ise 40 kadın (%61,5) ve 25 erkek (%38,5) bulunmaktadır. Her iki grubun yaş, boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) parametreleri benzer olup, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. İntrakapsüler femur boyun kırığı tanılı hasta sayısı toplamda 47 olarak belirlenmiş, kapsül korunan grupta 21 hasta (7'sine HA, 14'üne TKA), kapsül korunmayan grupta ise 26 hasta (16'sına HA, 10'una TKA) olduğu görülmüştür. Osteoartrit tanılı toplam 85 hasta tespit edilmiş, kapsül korunan grupta 46, kapsül korunmayan grupta ise 39 hasta bulunmuş ve tüm hastalara TKA uygulanmıştır. Tüm hastaların kapsül durumuna göre propriyosepsiyon duyusunun değerlendirilmesinde kapsül korunan grup lehine anlamlı fark saptanmıştır. 65 yaş altı ve üstü hastalar arasında kapsül durumuna göre propriyoseptif duyunun karşılaştırılmasında kapsül korunan grupta anlamlı fark gözlenmiştir. Femur boyun kırığı nedeniyle HA uygulananlar, TKA uygulananlar ve osteoartrit nedeniyle TKA uygulanan hastaların kapsül durumuna göre propriyoseptif duyusunun değerlendirilmesinde de kapsül korunan grup lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ameliyat edilen taraf ile sağlam taraf arasındaki 132 hastanın propriyoseptif duyuları karşılaştırıldığında, sağlam kalçada propriyoseptif duyunun daha iyi olduğu, kapsül durumuna göre karşılaştırıldığında ise kapsül korunan tarafta sağlam ve opere edilen taraf arasında anlamlı fark olmadığı, kapsül korunmayan grupta sağlam taraf lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. HOOS skorlaması değerlendirilmesinde, kapsül korunan grupta fonksiyonların daha iyi olduğu, 65 yaş altı ve üstü grupta ayrı ayrı incelendiğinde de kapsül korunan grupta daha iyi sonuçlar elde edildiği belirlenmiştir. Sonuç: Kapsülün korunmasının, tanıdan ve yaştan bağımsız olarak propriyoseptif duyunun korunmasına olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda, kapsül korunan hastaların sağlam kalçalarıyla kıyaslandığında propriyoseptif duyuda anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kapsül korunmasının, kontrolateral kalça eklemi fonksiyonlarını HOOS anketi ile değerlendirdiğimizde de anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar, hipotezimizi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study compared proprioceptive sensation in patients who underwent total hip arthroplasty (THA) and hemiarthroplasty (HA) with and without capsule preservation due to intracapsular femoral neck fracture and osteoarthritis. In addition, the functional status of the contralateral hip was evaluated using the HOOS scoring system. Materials and Methods: Data from 132 patients were obtained by reviewing their files. From these files, the patients' age, gender, weight, height, comorbidities, surgical diagnosis, type of arthroplasty, side operated on, date of surgery, proprioception assessment results, date of proprioception assessment, and Hip Disability and Osteoarthritis Outcome Score (HOOS) questionnaire results were used. Patients who underwent THA and HA due to intracapsular femoral neck fracture and osteoarthritis at our clinic between 2019 and 2024 were included in the study. By reviewing the surgical notes, it was determined that the capsule was preserved in 67 patients and not preserved in 65 patients, and these patients were included in the study after applying patient exclusion criteria. Results: The mean age was 69 in the capsule-preserved group and 67 in the capsule-nonpreserved group. There were 40 women (59.7%) and 27 men (40.3%) in the capsule-preserved group, and 40 women (61.5%) and 25 men (38.5%) in the capsule-not-preserved group. The age, height, weight, and body mass index (BMI) parameters of both groups were similar, with no statistically significant difference between them. The total number of patients diagnosed with intracapsular femoral neck fractures was determined to be 47, with 21 patients (7 with HA, 14 with TKA) in the capsule-preserved group and 26 patients (16 with HA, 10 with THA) in the non-capsule-preserved group. A total of 85 patients diagnosed with osteoarthritis were identified, with 46 in the capsule-preserved group and 39 in the non-capsule-preserved group, and THA was performed on all patients. A significant difference in favor of the capsule-preserved group was found in the evaluation of proprioceptive sensation according to the capsule status of all patients. A significant difference was observed in the comparison of proprioceptive sensation according to capsule status between patients under and over 65 years of age in the capsule-preserved group. A significant difference in favor of the capsule-preserved group was also found in the evaluation of proprioceptive sensation according to capsule status in patients who underwent HA due to femoral neck fracture, those who underwent TKA, and those who underwent TKA due to osteoarthritis. When comparing the proprioceptive senses of 132 patients between the operated side and the healthy side, proprioceptive sense was better in the healthy hip. When comparing according to capsule status, there was no significant difference between the healthy and operated sides in the capsule-preserved group, while there was a significant difference in favor of the healthy side in the non-capsule-preserved group. In the HOOS scoring evaluation, it was determined that functions were better in the capsule-preserved group, and when examined separately in the under-65 and over-65 age groups, better results were obtained in the capsule-preserved group. Conclusion: It was determined that capsule preservation has a positive effect on the preservation of proprioceptive sensation, independent of diagnosis and age. At the same time, no significant difference in proprioceptive sensation was found when comparing patients with preserved capsules to their healthy hips. The preservation of the capsule was also found to be significant when evaluating contralateral hip joint functions using the HOOS questionnaire. All these results support our hypothesis.