Konvansiyonel yaşlandırma ve yeni nesil kesintili yaşlandırma işlemlerinin aa6061 alüminyum alaşımının mekanik ve tribolojik özelliklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of conventional aging and new generation interrupted aging processes on the mechanical and tribological properties of aa6061 aluminum alloy
  1. Tez No: 973741
  2. Yazar: TACDİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay yaşlandırma, Artificial aging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine ve İmalat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Yeni nesil alüminyum alaşımlarının geliştirilmesinde, yalnızca alaşımlandırma işlemi yeterli olmayıp, istenilen yüksek spesifik dayanım (dayanım/yoğunluk oranı), süneklik ve tokluk gibi özelliklerin sağlanması için ilave ısıl işlemler gereklidir. Bu bağlamda, çökelme sertleşmesine dayalı yaşlandırma işlemleri, alüminyum alaşımlarında mekanik özelliklerin iyileştirilmesinde kritik rol oynamaktadır. Konvansiyonel T6 yaşlandırma işlemi ile yüksek sertlik ve dayanım değerleri elde edilebilmekle birlikte, bazı ileri mühendislik uygulamalarında bu süreç, süneklik ve tokluk gibi özelliklerde istenmeyen düşüşlere yol açabilir. Bu sınırlamaların aşılması amacıyla geliştirilen kesintili yaşlandırma yöntemleri, çökelti fazlarının daha kontrollü bir şekilde oluşmasını sağlayarak hem yüksek dayanım hem de yeterli süneklik ve tokluk özelliklerini birlikte sunabilmektedir. Özellikle havacılık, otomotiv ve savunma sanayi gibi yüksek performans gerektiren alanlarda bu yeni nesil ısıl işlem stratejileri önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, 6061 alüminyum alaşımı numunelerine konvansiyonel T6 ısıl işlemine alternatif olarak T6I4 kesintili yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Uygulanan bu yeni nesil ısıl işlem yöntemi ile çökelti fazlarının daha kontrollü oluşumu hedeflenmiş; böylece mekanik mukavemetin artırılması ile birlikte süneklik ve tokluk gibi özelliklerin de korunması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar; ısıl işlem süresi ile sertlik arasındaki ilişkiyi, çekme ve eğme dayanımlarındaki değişimleri, plastik deformasyon kapasitesini ve yüzey pürüzlülüğü ile sürtünme katsayısını kapsamlı biçimde ortaya koymuştur. Böylece, T6I4 kesintili yaşlandırma parametrelerinin 6061 alüminyum alaşımı üzerindeki etkileri hem mekanik hem de tribolojik açıdan sistematik olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the development of new-generation aluminum alloys, alloying alone is not sufficient to achieve the desired properties such as high specific strength (strength-to-density ratio), ductility, and toughness. Therefore, additional heat treatment processes are required. In this context, aging treatments based on precipitation hardening play a critical role in enhancing the mechanical properties of aluminum alloys. Although conventional T6 aging treatment provides high hardness and strength, it may lead to undesirable reductions in ductility and toughness in some advanced engineering applications. To overcome these limitations, interrupted aging treatments have been developed, which allow for more controlled formation of precipitate phases and thus enable the simultaneous improvement of strength, ductility, and toughness. These new-generation heat treatment strategies offer significant advantages, particularly in high-performance sectors such as aerospace, automotive, and defense industries. In this thesis study, T6I4 interrupted aging treatment was applied to 6061 aluminum alloy specimens as an alternative to the conventional T6 heat treatment. The aim of this new-generation heat treatment process is to achieve a more controlled precipitation mechanism, thereby enhancing mechanical strength while preserving ductility and toughness. The results obtained revealed the relationship between aging time and hardness, changes in tensile and bending strength, plastic deformation capacity, as well as surface roughness and coefficient of friction. In this way, the effects of T6I4 interrupted aging parameters on the mechanical and tribological behavior of 6061 aluminum alloy were systematically analyzed.