Video temelli bez dermatiti bakım eğitiminin annelerin bilgi düzeyi ve dermatit şiddeti üzerindeki etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of video-based diaper dermatitis care education on maternal knowledge and dermatitis severity: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 973756
  2. Yazar: BUSE ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Midwifery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, primipar annelere verilen bez dermatiti bakımı eğitiminin annelerin bilgi düzeyine ve 0–6 aylık bebeklerde bez dermatiti şiddetine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü, ön test–son test karşılaştırmalı deneysel tasarım ile yürütülmüştür. Çalışma, Eylül 2025 tarihinde toplam 74 primipar annenin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup katılımcılar müdahale (n=37) ve kontrol (n=37) gruplarına ayrılmıştır. Müdahale grubuna bez dermatiti bakımı konusunda videolu eğitim uygulanmıştır. Veriler; Anne ve Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu, Annelerin Alt Bakım Bilgi ve Uygulama Düzeyi Formu (AABBUDF) ve Bebeklerde Komplike Olmayan Bez Dermatiti Şiddet Değerlendirme Ölçeği (BKOBDŞDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Kontrol grubu annelerinin yaş ortalamasının 25.29±3.47 (20–35) yıl olduğu, %45.9'unun lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubundaki bebeklerin %56.8'i kız, %43.2'si erkek olup yaş ortalaması 3.18±1.12 ay (1–5 ay) olarak saptanmıştır. Müdahale grubu annelerinin yaş ortalaması 23.49±3.33 (20–32) yıl, %56.8'inin lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Müdahale grubundaki bebeklerin %45.9'u kız, %54.1'i erkek olup yaş ortalaması 2.92±0.95 ay (2–5 ay) olarak bulunmuştur. Araştırmada, AABBUDF ön test puanları bazında kontrol ve müdahale grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Ancak son test puanları incelendiğinde, müdahale grubunun bilgi ve uygulama düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu ve bu artışın güçlü bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir (p<0.001). BKOBDŞDÖ sonuçlarına göre ise, müdahale grubu bebeklerinin son test puanlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha düşük olduğu ve bu düşüşün oldukça etkili düzeyde olduğu saptanmıştır (p<0.001). Elde edilen bulgular, annelerin alt bakım bilgi ve uygulama düzeylerinin artırılmasının bebeklerde bez dermatiti şiddetini azaltmada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu doğrultuda, ABCDE yaklaşımıyla hazırlanmış videolu eğitimlerin hem annelerin bilgi düzeyini geliştirmede hem de bebeklerde bez dermatiti şiddetini azaltmada etkili ve başarılı bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled, pretest-posttest comparative experimental design to examine the effects of diaper dermatitis care training provided to primiparous mothers on mothers' knowledge and the severity of diaper dermatitis in infants aged 0–6 months. The study was conducted in September 2025 with the participation of 74 primiparous mothers. Participants were divided into intervention (n=37) and control (n=37) groups. The intervention group received video training on diaper dermatitis care. Data were collected using the Mother and Infant Introductory Information Form, the Maternal Perineal Care Knowledge and Practice Assessment Form (AABBUDF), and the Uncomplicated Diaper Dermatitis Severity Assessment Scale (BKOBDŞDÖ). The mean age of mothers in the control group was 25.29±3.47 years (20–35), and 45.9% were high school graduates. Among the infants in the control group, 56.8% were female and 43.2% were male, with a mean age of 3.18±1.12 months (1–5 months). In the intervention group, the mean maternal age was 23.49±3.33 years (20–32), 56.8% were high school graduates, while 45.9% of infants were female and 54.1% were male, with a mean age of 2.92±0.95 months (2–5 months). The analysis showed no significant difference between the groups in terms of AABBUDF pretest scores (p>0.05). However, the posttest scores of the intervention group were significantly higher than those of the control group, and this increase had a strong effect (p<0.001). According to the BKOBDŞDÖ results, the posttest scores of infants in the intervention group were significantly lower than those in the control group, and this decrease was found to be highly effective (p<0.001). In conclusion, the findings demonstrated that improving mothers' perineal care knowledge and practices plays an important role in reducing diaper dermatitis severity in infants. Accordingly, video-based education programs developed with the ABCDE approach were found to be an effective and successful method to increase maternal knowledge and to decrease the severity of diaper dermatitis in infants.