Güneş hücresi uygulaması için cıgs ince film & nanoçubuk üretimi
Cigs thin film & nanorod production for solar cell application
  1. Tez No: 973784
  2. Yazar: KHALİL NAGHİYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Enerji, Science and Technology, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel buhar biriktirme, Güneş pilleri, Mıknatıssal saçtırma, Nanoçubuk, İnce filmler, Physical vapour deposition, Solar cells, Magnetron sputtering, Nanorod, Thin films
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek verimli ve düşük maliyetli güneş hücresi uygulaması için gelecek vaat eden, Cu(In,Ga)Se₂ (CIGS) tabanlı ince film ve nanoçubuk yapılar biriktirilmiştir. Biriktirme zamanı, farklı Ar gaz basıncı, farklı kalınlıklar ve farklı alt tabaka dönme hızı uygulanarak karşılaştırma yapılmıştır. Çalışma kapsamında, homojenlik ve kolay uygulanabilirlik açısından diğer yöntemlerden önde olan püskürtme yöntemi tercih edilmiştir. Üretilen ince film ve nanoçubukların morfolojik, yapısal ve optik özelliklerini incelemek amacıyla Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), X-ışını kırınımı (XRD) ve UV-Vis-NIR spektrofotometresi kullanılmıştır. Deneysel sonuçlar, ince filmlerin kompakt ve yoğun yapıları sayesinde yüksek soğurma özelliğini, nanoçubukların ise alt tabaka dönme hızının artmasıyla daha gözenekli ve hizalanmış morfolojiler elde etmesi sayesinde ışık saçılımını artırarak, soğurma özelliğinin etkisinin güçlenmesini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, CIGS ince film ve nanoçubukların morfolojik açıdan farklı avantajlarının olması, güneş hücresi uygulamalarında kullanabilirliğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Cu(In,Ga)Se₂ (CIGS)-based thin films and nanorod structures, which are considered promising candidates for high-efficiency and low-cost solar cell applications, were successfully deposited. Comparative studies were carried out by varying deposition time, Ar gas pressure, film thickness, and substrate rotation speed. Among the available methods, the sputter technique was chosen due to its advantages in homogeneity and ease of implementation. The morphological, structural, and optical properties of the fabricated thin films and nanorods were characterized using Scanning Electron Microscopy (SEM), X-ray Diffraction (XRD), and UV-Vis-NIR spectrophotometry. The experimental results revealed that thin films exhibited compact and dense structures leading to strong light absorption, while nanorods, with increasing substrate rotation speed, developed more porous and vertically aligned morphologies, enhancing light scattering and thereby strengthening absorption effects. These findings demonstrate that both CIGS thin films and nanorods possess distinct morphological advantages, confirming their potential applicability in solar cell technologies.