The effects of afforestation on the functional diversity of the plants in the steppes of central anatolia, Türki̇ye
Ağaçlandırmanın iç anadolu, Türkiye steplerinde bitki fonksiyonel çeşitliliği üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 973783
  2. Yazar: SELEN AKÇAKOCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM AMBARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal bitki örtüsü, Ekoloji, Natural vegetation, Ecology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Erozyon ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için, dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Ancak, yaygın ağaçlandırma faaliyetlerinin doğal bitki örtüsünün işlevsel çeşitliliği üzerindeki etkisi hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Konya Kapalı Havzası'ndaki ağaçlandırılmış ve komşu orman dışı alanları bitki işlevsel çeşitliliği açısından karşılaştırmak için, ağaçlandırma ve kontrol alanlarının genç (0-10 yaş), orta (11-25 yaş) ve yaşlı (26-50 yaş) yaş gruplarından toplam 77 parselden örnek alınmıştır. Toplam 432 bitki türü tanımlanmıştır. Bitki boyu ve birkaç açıklayıcı değişken, sahada tür başına ve parsel başına ölçülmüştür. Sahadan toplam 2023 yaprak örneği toplanmış ve yaprak kalınlığı, özgül yaprak alanı (SLA) ve yaprak kuru madde içeriği (LDMC) hesaplamak için yaprak özellikleri ölçülmüştür. Ayrıca, büyüme şekli, ömür, tüylülük, diken varlığı ve yayılma şekli verileri literatürden çıkarılmış ve parsel bazında fonksiyonel çeşitlilik ölçütleri, yani zenginlik, eşitlik, dağılım, sapma ve Rao'Q hesaplanmıştır. Ağaçlandırma ve çevresel değişkenlerin yaprak özellikleri ve fonksiyonel çeşitlilik üzerindeki etkilerini anlamak için GLMM analizleri yapılmıştır. Ağaçlandırılmış alanlarda fonksiyonel zenginlik ve LDMC artmıştır, ancak otlatma ve ağaçlandırmanın etkileşimi yaprak özelliklerini ve fonksiyonel çeşitlilik ölçütlerini farklı şekilde etkilemiştir. Otlatma, yaprak kalınlığını ve LDMC'yi artırırken, SLA ve bitki boyunu azaltmıştır. Ağaçlandırma çalışmalarından önce fonksiyonel çeşitliliğin etkili bir şekilde korunması için otlatma yönetiminin dikkate alınması önerilmektedir. Ayrıca, ağaçlandırma projelerinde alt bitki örtüsünü korumak için tam gölgelik kapanması ve yoğun plantasyonlardan kaçınılmalıdır.
Özet (Çeviri)
To mitigate the negative effects of erosion and climate change, afforestation works have been carried out in the arid and semi-arid lands of the world. Yet there is no information about the effect of widespread afforestation activities on the functional diversity of plants of the natural vegetation. To compare afforested and adjacent non-forest sites in Konya Closed Basin in terms of plant functional diversity, a total of 77 plots were sampled from young (0-10 years), intermediate (11-25 years), and old (26-50 years) age groups of afforestation and control sites. A total of 432 plant species were identified. Plant height and several explanatory variables were measured per species per plot in the field. A total of 2023 leaf samples were collected from the field, and leaf traits were measured to calculate leaf thickness, specific leaf area (SLA), and leaf dry matter content (LDMC). In addition, growth form, life span, pubescence, spine presence and dispersal mode data were extracted from the literature to calculate plot-wise functional diversity metrics, i.e. richness, evenness, dispersion, divergence, and Rao'Q. GLMM analyses were performed to understand the effects of afforestation and environmental variables on leaf traits and functional diversity. Functional richness and LDMC increased in afforested areas, but the interaction of grazing and afforestation differently affected leaf traits and functional diversity metrics. Grazing increased leaf thickness and LDMC, while decreased SLA and plant height. It is recommended that grazing management should be taken into consideration for effective conservation of functional diversity before afforestation efforts. In addition, afforestation projects should avoid complete canopy closure and dense plantations to conserve understory vegetation.