Yerel yönetimlerde belediyelerin gerçekleştirdikleri rekreatif spor etkinliklerinin fayda ve yeterliliğinin incelenmesi: Çorlu örneği
Examining the benefits and adequacy of recreational sports activities organized by municipalities in local governments: Çorlu example
  1. Tez No: 973804
  2. Yazar: HATİCE ELİF KOŞAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye hizmetleri, Rekreasyon, Yerel yönetimler, Municipal services, Recreation, Local administrations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, belediyeler tarafından gerçekleştirilen rekreatif spor etkinliklerine katılan bireylerin rekreasyonel fayda ve yeterlilik düzeyleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenmiş sportif etkinliklere katılan 18 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ölçek yöntemi kullanılmıştır. Demografik sorular Ağılönü (2007) tarafından geliştirilen Rekreasyonel Beklentiler Ölçeğinden oluşturulmuş, ölçme araçları olarak Türkçe uyarlaması Akgül ve arkadaşları (2018) tarafından yapılan Rekreasyon Fayda Ölçeğinin iki alt boyutu (fiziksel ve psikolojik), Gökçe ve Orhan (2011) tarafından geliştirilen Serbest Zaman Doyum Ölçeğinin iki alt boyutu (psikolojik ve eğitimsel) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Öncelikle verilerin dağılım özelliklerini belirlemek amacıyla çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Ardından, tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış ve gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Anlamlı farklılıkların olduğu durumlarda Tukey HSD testi ile post-hoc karşılaştırmalar yapılmıştır. Ölçekler arası ilişkileri belirlemek için Pearson korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, katılımcıların rekreasyon fayda düzeyleri ile serbest zaman doyumu, çalışma durumu ve rekreasyon faydanın psikolojik alt boyutu dışında hiçbir değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte, rekreasyon fayda ile serbest zaman doyumu alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of recreational sports activities organized by municipalities on the recreational benefits and competence levels of participating individuals. The sample for the study consists of individuals over the age of 18 who participated in sporting events organized by the Municipality of Çorlu. The scale method was used as the data collection tool in the study. Demographic questions were asked, alongwith some basic questions from the Recreational Expectations Scale developed by Ağılönü (2007). The measurement tools used were the Leisure Benefit Scale, adapted into Turkish by Akgül and colleagues (2018), and the Leisure Satisfaction Scale developedby Gökçe and Orhan (2011). The SPSS 25.0 program was used to analyze the data.first, skewness and kurtosis values were examined to determine the distribution characteristics of the data. Subsequently, descriptive statistics were calculated, and independent sample t-testsand one-way analysis of variance (ANOVA) were applied for intergroup comparisons. In cases where there were significant differences, post-hoc comparisons were performed using the Tukey HSD test. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationships between scales. In conclusion, no statistically significant differences were found between participants' recreation benefit levels and any variables other than leisure satisfaction, employment status, and the psychological sub-dimension of recreation benefit. However, it has been determined that there are positive and significant relationships between the subdimensions of recreational benefit and leisure time satisfaction.