Malnütrisyon tanısı için kas kütlesi ölçümünde SARC-F ile baldır çevresi, üst orta kol çevresi ve kas kuvvetinin kullanılması
Using calf circumference, mid-upper arm circumference, and muscle strength with SARC-F in measuring muscle mass for the diagnosis of malnutrition
- Tez No: 973805
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Malnutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
Özet
Küresel Beslenme Üzerine Liderlik Girişimi (GLIM), dünya çapında malnütrisyonun (MN) yaygınlığı, müdahaleleri ve sonuçlarının karşılaştırılabilmesi ve nütrisyonel bakım standartlarının geliştirebilmesi için global ortak bir dil oluşturmak amacıyla geliştirilen MN tanı testidir. Çalışmamızda, GLIM fenotipik kriterleri içerisinde yer alan düşük kas kütlesinin değerlendirilmesinde erişilebilir, maliyeti düşük ve kolay uygulanabilir bir yönteminin belirlenebilmesi amacıyla apendiküler iskelet kası kütlesi indeksi (ASMI) ile SARC-F ve kombinasyonlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Nütrisyon ve Genel Dahiliye Polikliniklerine başvuran 151 (77 kadın, 74 erkek) hasta katıldı. Katılımcıların kişisel bilgi formları dolduruldu. NRS-2002, GLIM ve SARC-F testleri yapıldı. Baldır çevresi (BÇ) ve üst orta kol çevresi (ÜOKÇ) ölçümü yanısıra el dinamometresi ile kas kuvveti (KK) ve BIA cihazıyla vücut kompozisyonu ölçümleri yapıldı. Katılımcıların NRS-2002'ye göre %73,5'inde malnütrisyon (MN) riski, GLIM'e göre %65,6'sında MN bulundu. ASMI ortalaması kadınlarda 4,99±0,71 kg/m2, erkeklerde 5,99±0,76 kg/m2 bulundu ve tüm hastaların %27,8'inde düşük kas kütlesi mevcuttu. SARC-F, SARC-F-BÇ, SARC-F-dBÇ ve SARC-F-ÜOKÇ ile kas kütlesi (ASMI) karşılaştırıldığında tüm katılımcılarda SARC-F+BÇ'nin, kadınlarda SARC-F+ÜOKÇ'nin ve erkeklerde SARC-F+dBÇ'nin düşük kas kütlesini öngörmede etkin olduğu anlaşıldı. Kesin sarkopeni için tüm katılımcılarda SARC-F+KK, kadınlarda SARC-F+ÜOKÇ ve erkeklerde SARC-F+dBÇ'nin öngörme yeteneği en iyi ölçüm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) developed malnutrition (MN) diagnostic criteria to establish a global common language for assessing the prevalence, interventions, and outcomes of MN worldwide, as well as for improving nutritional care standards. In our study, we aimed to compare the appendicular skeletal muscle mass index (ASMI) with SARC-F and their combinations to determine an accessible, low-cost, and easy-to-apply method for assessing low muscle mass, which is included in the GLIM phenotypic criteria. The study included 151 patients (77 women, 74 men) who attended the Clinical Nutrition and General Internal Medicine Outpatient Clinics at Istanbul Faculty of Medicine. Participants completed personal information forms. NRS-2002, GLIM, and SARC-F tests were performed. Measurements of calf circumference (CC) and mid upper arm circumference (MUAC) were taken, along with muscle strength (MS) measurements using a hand dynamometer and body composition measurements using a BIA device. According to NRS-2002, 73.5% of participants were at risk of MN, while 65.6% were diagnosed with MN according to GLIM. The mean ASMI was 4.99±0.71 kg/m² in women and 5.99±0.76 kg/m² in men, with 27.8% of all patients having low muscle mass. When SARC-F, SARC-F+CC, SARC-F+ BMI- adjusted CC, and SARC-F+MUAC were compared with muscle mass (ASMI), SARC-F+CC in all participants, SARC-F+MUAC in women, and SARC-F+BMI- adjusted CC in men were found to be effective in predicting low muscle mass. or definite sarcopenia, the best predictive measures were SARC-F+MS in all participants, SARC-F+MUAC in women, and SARC-F+ BMI- adjusted CC in men.