Denizli ilinde üçüncü basamağa başvuran dermatofitoz tanılı hastaların birinci basamağa başvuru durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the patients' diagnosis diagnosis application to the tertiary care center in denizli province
  1. Tez No: 973827
  2. Yazar: EBRU TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ÖZŞAHİN, PROF. DR. TAMER EDİRNE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatofitoz, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Üçüncü Basamak Sağlık Hizmetleri, Hasta Başvurusu, Aile Hekimliği, Dermatophytosis, Primary Healthcare Services, Tertiary Healthcare Services, Patient Application, Family Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Denizli ilinde üçüncü basamak sağlık kuruluşuna başvuran dermatofitoz tanılı hastaların birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuru durumlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Dermatofitozis, sık görülen bir mantar enfeksiyonu olup genellikle birinci basamakta kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilir. Ancak bazı hastaların doğrudan üçüncü basamağa başvurması sağlık sisteminde gereksiz iş yüküne yol açmaktadır. Araştırmanın temel amacı, bu hastaların birinci basamağa başvuru oranlarını, başvurmama nedenlerini, birinci basamakta aldıkları hizmetleri ve tedavi sonuçlarını incelemektir. Çalışmamız kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi dermatoloji polikliniklerine başvuran dermatofitoz tanılı 18 yaş ve üzeri gönüllü hastalarla yüz yüze anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Anket demografik özellikler, hijyen alışkanlıkları, mantar hastalığı bilgileri, birinci basamak başvuru durumu ve hizmetleri, memnuniyet ve beklentiler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmaya toplam 339 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların %75,8'i şikayetleri nedeniyle ilk olarak birinci basamağa başvurduğunu belirtmiştir. Birinci basamağa başvuranların %62,6'sı tanı konulması için, %43,6'sı şikayetlerinin kötüleşmesi nedeniyle başvurmuştur. Birinci basamakta fizik muayene (%73,9) ve şikayetlere yönelik sorular (anamnez -%70,8) en sık alınan hizmetler olup, reçete yazma oranı %57,6'dır. Uzman dermatoloğa sevk oranı %19,1'dir. Birinci basamakta önerilen tedaviler arasında topikal antifungal ilaçlar (%91,8) ilk sırada yer alırken, oral antifungal ilaçlarda bu oran %26,8dir. Araştırma grubunun %21.4 ü birinci basamakta aldığı tedavi ile yakınmalarının tamamen düzeldiğini, %46.7 sinin kısmen düzeldiğini , %31.3 ü ise hiçbir değişiklik olmadığını belirtmiştir. Üçüncü basamağa başvuran hastaların %85,6'sı kendi talebiyle gelmiş, yalnızca %14,4'ü sevkli gelmiştir. Hastaların birinci basamak sağlık hizmetlerinden genel memnuniyet oranı yüksek bulunmuştur (%42,2 çok memnun, %43,1 memnun). Ancak hastalar dermatolojik hastalıklar konusunda uzmanlaşmış personel (%51,0) ve tanı-tedavi imkanlarının geliştirilmesini (%49,9) talep etmektedir. Bu sonuçlar, dermatofitoz hastalarının büyük çoğunluğunun birinci basamağa başvurduğunu, ancak tedavide her zaman tam başarı sağlanamadığını ve üçüncü basamağa kendi talepleriyle yöneldiklerini göstermektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin dermatolojik hastalıklar alanında güçlendirilmesi, özellikle tanı, tedavi yetkinliği ve hasta eğitim süreçlerinin iyileştirilmesi, sağlık sisteminin etkin kullanımı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive study to evaluate the primary healthcare application statuses of patients diagnosed with dermatophytosis who applied to tertiary healthcare institutions in Denizli province. Dermatophytosis is a common fungal infection that can usually be easily diagnosed and treated in primary care. However, some patients directly applying to tertiary care leads to unnecessary workload in the healthcare system. The main purpose of the research is to examine the primary care application rates of these patients, their reasons for not applying, the services they received in primary care, and the treatment outcomes. Data were collected using a face-to-face survey method with volunteer patients aged 18 and over diagnosed with dermatophytosis who applied to Pamukkale University Hospital dermatology polyclinics. The survey consists of four sections: demographic characteristics, hygiene habits, knowledge about fungal diseases, primary care application status and services, satisfaction, and expectations. A total of 339 patients were included in the study. 75.8% of the participants stated that they first applied to primary care due to their complaints. Among those who applied to primary care, 62.6% applied for diagnosis, and 43.6% applied due to worsening of their symptoms. Physical examination (73.9%) and questions aimed at understanding complaints (70.8%) were the most frequently received services in primary care, and the prescription rate was 57.6%. The referral rate to a specialist dermatologist was 19.1%. Among the treatments recommended in primary care, topical antifungal drugs (91.8%) were in the first place, while oral antifungal drugs were recommended at a rate of 26.8%. The rate at which the treatment received in primary care completely resolved the complaints was 21.4%, while 46.7% reported partial improvement, and 31.9% reported no change. 85.6% of the patients who applied to tertiary care came on their own request, and only 14.4% came with a referral. The general satisfaction rate of patients with primary healthcare services was found to be high (42.2% very satisfied, 43.1% satisfied). However, patients demand specialized personnel (51.0%) and improved diagnosis-treatment facilities (49.9%) regarding dermatological diseases. These results show that the vast majority of dermatophytosis patients applied to primary care, but full success in treatment was not always achieved, and they turned to tertiary care on their own demand. Strengthening primary healthcare services in the field of dermatological diseases, especially improving diagnosis, treatment competency, and patient education processes, is important for the effective use of healthcare resources.