Kapalı ve kısıtılı alanlarda yapılan çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği stratejileri; mevcut durumun etkili analizi ve iyileştirme yöntemleri
Occupational health and safety strategies in work carried out in closed and resricted area; effective analysis of the current situation and improvement suggestions
- Tez No: 973836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Halk Sağlığı, Kazalar, Emergency and First Aid, Public Health, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Hareket kısıtlılığı, İş sağlığı, Mobility limitation, Occupational health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Ülkemizde yasallaşan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunundan sonra yasal sorumluluklar birçok iş alanında artmıştır. Bu sorumluluklar incelendiğinde temel amaç çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak olduğu gözlemlenmektedir. Çalışanların sağlık ve güvenliklerinin ana temel amacı proaktif yaklaşımlar sergilemektir. Bu durumda proaktif yaklaşımlar sergilemek için en önemli faktör güvenlik kültürünün işveren ve çalışanlar tarafından benimsenmesidir. Bu çalışma kapalı ve kısıtlı alanlarda yapılan çalışmalarla ilgilidir. Kapalı ve kısıtlı alan çalışmaları personellerde hem fiziksel hem de psikolojik risk faktörlerini barındırmaktadır. Bu çalışma kapalı ve kısıtlı alanlarda yapılan çalışmalarda karşılaşılan tehlikeli durumları belirlemek ve bu tehlikeli durumlarla etkili bir şekilde başa çıkabilmeyi hedeflemektedir. Kapalı ve kısıtlı alanlarda yapılan çalışmalarda dikkat edilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliğinin temel başlıkları içerisinde ortam havalandırması, yeterli ortam aydınlatması ve ortamdaki çalışanların sağlıklı iletişim kurabilmesidir. Bütün bunları düşündüğümüzde ilk olarak kaynakta, bu sağlanamıyorsa ortamda, bunu da sağlayamıyorsak kişiye özel önlemler almamız gerekir. Ek olarak çalışma ortamında gerekli iş izinleri alınmalı ve iş izinlerinin gereklilikleri tam olarak sağlanmalıdır. Çalışmalar yetkin kişilerce yapılmalıdır. Bunun yanında ortamda çalışma yapacak kişilere konu hakkında gerekli eğitimlerin verilmesi işveren tarafından sağlanmalı, işe özgü tehlikeler çalışanlara örneklerle anlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
After the occupational health and safety law No 6331 became legal in our contry, leag responsibilities have increased in many business areas. When these responsibilities are examined, it is observed that the main purpose is to protect the healt and safety is to take proactive approaches. In this case, the most important factor to take proactive approaches is the adoption of safety culture by employers and employees. This study is related to studies carried out in closed and restricted areas. Closed and restricted area work involves both physical and psychological risk factors for personnel. This study aims to identify dangerous situations encountered in work carried out in closed and restricted areas and to deal with these dangerous situations effectively. Among the basic topics of occupational health and safety that should be taken into consideration when working in closed and restricted areas are ambient ventilation adequate anbient lighting and healthy communication of the emplovees in the environment. When we think about all this, we must fırst take precautions at the source, if this cannot be achieved, in the environment, and if we cannot provide this, we need to take personalized precautions. In addition, the necessary work permints must be obtained in the work environment and the requirements of the work permits must be fully met. Work must be carried out by competent people. In addition, the employer should ensure that people who will work in the environment are giyen the necessary training on the subject, and job-specific hazards should be explained to emplovees with examples.