Türk ve Ukrayna masallarının semantik-yapısal yönteme göre incelenmesi
Analysis of Turkish and Ukrainian fairy tales using the semantic-structural method
- Tez No: 973848
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN ATNUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk bilimi, Halk edebiyatı, Karşılaştırma, Ukrayna, Folklore, Folk literature, Comparison, Ukraine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (folklor) Bilim Dalı
Özet
Bugüne kadar birçok nitelikli çalışmanın konusu olmuş masalların halen bilim adamlarının ilgisini çeken yeterince keşfedilmemiş oldukça fazla yönü vardır. Bu sebeple masal araştırmaları alanında geliştirilen yeni metotların tanıtılması ve uygulanması son derece önemlidir. Bu çalışmada 1960'lı yıllarda Eleazar Meletinski'nin yönetimindeki bir grup Sovyet bilim adamı tarafından Vladimir Propp'un metodundan esinlenerek oluşturduğu masal inceleme yöntemi ilk kez Türk bilim dünyasına tanıtılmış ve kapsamlı bir şekilde farklı masal tiplerinin analizinde kullanılmıştır. Açıklayıcı bir uygulama örneği olmayan bu metodun bazı savları sadece teorik nitelik taşımaktadır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla bu çalışmada metodun temel prensipleri, belirli kriterlere göre seçilmiş on Ukrayna masalı ve on Türk masalı üzerine uygulanarak denenmiştir. Çalışma için Aarne-Uther-Thompson Masal Tipleri Kataloğu esas alınarak Ukrayna ve Türkiye'de yaygın olan on sihirli masal tipi seçilmiştir (ATU 301, 325, 327B, 402, 433B, 451, 480, 510B, 513, 563). Metinlerine ulaşılmış masallardan yola çıkılarak Ukrayna ve Türk folklorunda bu tiplerin temel özellikleri, iki halkın masalları arasındaki motif benzerlikleri ve farklılıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fairy tales, which have been the subject of numerous academic studies to date, still contain many unexplored aspects that continue to attract the attention of researchers. For this reason, the introduction and application of new methods developed in the field of fairy tale research are of great importance. This study introduces to the Turkish academic community, for the first time, a method of analyzing fairy tales, inspired by Vladimir Propp's approach. This method was developed in the 1960s by a group of Soviet scholars led by Eleazar Meletinsky. It has been comprehesively applied in this study to the analysis of various fairy tale types. Some aspects of this method remain purely theoretical, as they lack practical explanatory examples. To address this gap, the study tests the basic principles of the method by applying them to ten Ukrainian and ten Turkish fairy tales selected according to specific criteria. For the analysis, ten magic fairy tale types common in both Ukraine and Turkey were chosen based on the Aarne-Uther-Thompson Tale Type Catalogue (ATU 301, 325, 327B, 402, 433B, 451, 480, 510B, 513, 563). Using accessible texts of these tales, the study identifies the fundamental characteristics of each type within Ukrainian and Turkish folklore and highlights the motif similarities and differences between the tales of the two cultures.