Haçlı Seferlerinde Montferrat ailesi
The Montferrat family on the Crusades
  1. Tez No: 973847
  2. Yazar: MUHAMMET YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Haçlı Seferleri IV, Kudüs Haçlı Krallığı, Papalık, Selahaddin-i Eyyübi, Byzantine Empire, Crusades IV, The Crusader Kingdom of Jerusalem, Papacy, Selahaddin-i Eyyubi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Montferratlar hanedanı genel anlamda ortaçağın, daha özel bir anlam da ise klasik Haçlı seferlerinin yaşandığı dönemin (1096-1270) en müstesna ailelerinden birisidir. XII. yy. ortalarında yaşanan II. Haçlı Seferine katılım gösteren ve aynı zamanda da hanedanın tarihini Theodor Ilgen'in de deyimiyle ete kemiğe büründüren V. Guillaume de Montferrat, hanedanın Ortaçağ ve sonrasında popülaritesini artıran kişilerin başında gelir. Nitekim onun hem Fransa kralı VII. Louis hem de Alman İmparatoru III. Konrad ile kurmuş olduğu akrabalık bağları, bunların yanında II. Haçlı Seferine Fransızların safında katılımı ve daha sonra düzenlenecek olan Üçüncü ve Dördüncü Haçlı Seferlerine katılım hususunda çocuklarına emsal olması bu şahsiyeti bilim dünyasında müstesna bir mevkie yükseltmektedir. Her ne kadar II. Haçlı Seferi başarısızlığa uğratılsa da, V. Guillaume de Montferrat'ın Kutsal Topraklar ile olan bağlantısı nihayete ermez. Zira 1183 yılında en büyük oğlu, Guillaume Longue- Epee'nin Kudüs kraliçesi Sibylla'dan olan oğlu V. Baudouin'in haklarına sahip çıkmak için yeniden Doğu'ya gelir. Hatta ilerleyen yaşına rağmen Hıristiyanlar açısından Haçlı Seferleri tarihinin en ağır yenilgilerinden biri olan Hıttin savaşına da katılır. Ancak bu savaşta esir alınır. Daha sonra Selahaddin Eyyubi tarafından serbest bırakılsa da kısa süre sonra hayatını kaybeder. Yukarı paragrafta adından bahsettiğimiz Guillaume Longue- Epee, ise V. Guilaume'nin en büyük oğludur. Ancak ne babası ne de küçük kardeşleri Konrad ile Boniface kadar etkili bir şahsiyet değildir. Haçlı Seferleri dönemin de adı pek telaffuz edilmeyen Guillaume Longue- Epee'nin en önemli icraatı Küdüs kraliçesi Sibylla ile olan evliliğidir. Ancak Guillaume Longue- Epee bu evlilikten kısa bir süre sonra hayatını kaybedince hikâyesi de noktalanır. V. Guillaume de Montferrat'ın bir diğer oğlu olan Montferratlı Konradın ise ağabeyinden çok farklı bir hayatı olur. Konrad, ağabeyinin ölümünden sonra ve babasının yaşlılığı dolayısyla başına geçtiği Montferrrat Markizliğini büyük bir başarı ile yönetir. Daha sonra ise Konstantinopolis'e yolu düşen Konrad, burada İmparator II. Isaakios Komnenos'a damat olur ve İmparatorluğun savunulmasında etkin roller üstlenir. Fakat daha sonra İmparator ile arası açılan Konrad, kutsal topraklara doğru yelken açar ve henüz Selahaddin Eyyubi tarafında ele geçirilememiş olan Sur kentinin yönetimini devir alır ve kenti Müslüman taarruzlarına karşı başarılı bir şekilde savunur. Sonrasın da ise III. Haçlı Seferinde etkin bir rol üstlenen Marki, Nisan 1192'de Haşhaşi fedaileri tarafından öldürülür. III. Haçlı Seferinin istenilen başarıyı verememesi üzerine düzenlenen ama daha sonra hedefini şaşırarak Bizans İmparatorluğunu yutan IV. Haçlı Seferinin liderliğine seçilen Boniface de Montferrat, V. Guillaume de Montferrat'ın bir diğer oğludur. Boniface, yaşamının ilk yıllarında, Avrupa'da son derece etkin faaliyetlerde bulunmuş, daha sonra IV. Haçlı Seferinin liderliğine seçilmiş, seferin yönünün Konstantinopolis'e çevrilmesinde büyük payı olmuş ve sonrasında ise Selanik kralı görevini üstelenirken Macarlar ile yaptığı bir savaş esnasında hayatını yitirmiştir. V. Guillaume de Montferrat'ın en küçük oğlu Rainer de Montferrat ise tıpkı ağabeyi Konrad gibi Bizans İmparatorluğuna damat olmuş bir kişidir. Rainer Bizans İmparatoru Manuel Komnenos'un kızı Maria Komnenesos ile evlenerek hem Manuelin kızını hem de bizzat İmparatordan Sezar unvanını alarak onurlandırılmıştır. Fakat Rainer'in bu mutlu günleri fazla uzun sürmeyerek. Andronikos Komnenos tarafından başlatılan isyan sonrasından karısı Maria ile birlilkte öldürülmüştür
Özet (Çeviri)
The House of Montferrates is one of the most exceptional families of the Middle Ages in general, and more specifically of the period of the classical crusades (1096-1270). Guillaume V. de Montferrat, who participated in the Second Crusade in the middle of the XIIth century and at the same time, in the words of Theodor Ilgen, epitomised the history of the dynasty, is one of the people who increased the popularity of the dynasty in the Middle Ages and beyond. As a matter of fact, his kinship ties with both King Louis VII of France and German Emperor Konrad III, as well as his participation in the Second Crusade on the side of the French, and his setting a precedent for his children to participate in the Third and Fourth Crusades to be organised later, elevate this figure to an exceptional position in the world of science. Although the Second Crusade failed, Guillaume de Montferrat V's connection with the Holy Land did not end. In 1183, he returned to the East to claim the rights of his eldest son, Baudouin V, Guillaume Longue- Epee's son by Sibylla, queen of Jerusalem. Despite his advanced age, he even participated in the Battle of Hıttin, one of the heaviest defeats in the history of the Crusades for Christians, but was captured in this battle. Although he was later released by Saladin Ayyubi, he died shortly afterwards. Guillaume Longue- Epee, whose name we mentioned in the above paragraph, was the eldest son of Guillaume V. However, he was not as influential as his father or his younger brothers Konrad and Boniface. The most important event of Guillaume Longue- Epee, whose name was not mentioned much during the Crusades, was his marriage with Sibylla, the queen of Jerusalem. However, when Guillaume Longue- Epee died shortly after this marriage, his story came to an end. Another son of Guillaume V de Montferrat, Konrad of Montferrat, had a very different life from his brother. After the death of his brother and due to his father's old age, Konrad manages the Marquisate of Montferrat with great success. Later, Konrad travelled to Constantinople, where he became the son-in-law of Emperor Isaacos II Komnenos and played an active role in the defence of the empire. However, after falling out with the emperor, Konrad set sail for the Holy Land and took over the city of Tyre, which had not yet been captured by Saladin Ayyubi, and successfully defended the city against Muslim attacks. The Marquis, who later played an active role in the Third Crusade, was assassinated in April 1192 by the Hashashshashin fedayeen. Boniface de Montferrat, another son of Guillaume de Montferrat V, was elected as the leader of the Fourth Crusade, which was organised after the Third Crusade failed to achieve the desired success, but then missed its target and swallowed the Byzantine Empire. Boniface was very active in Europe in the early years of his life, was later elected as the leader of the Fourth Crusade, played a major role in turning the crusade towards Constantinople, and later died during a battle with the Hungarians while serving as king of Thessaloniki. Rainer de Montferrat, the youngest son of Guillaume de Montferrat V, was a son-in-law of the Byzantine Empire, just like his older brother Konrad. Rainer married Maria Komnenesos, the daughter of the Byzantine emperor Manuel Komnenos, and was honoured by receiving the title of Caesar from both Manuel's daughter and the emperor himself. But these happy days of Rainer did not last long. He was killed together with his wife Maria after the rebellion started by Andronikos Komnenos.