Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda retinal GUCY2D ve retinal dejenerasyon 3 protein seviyelerinin incelenmesi
Investigation of retinal GUCY2D and retinal degeneration 3 protein levels in age-related macular degeneration
  1. Tez No: 973886
  2. Yazar: SENA ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SİLİĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makula dejenerasyonu, Retina dejenerasyonu, Macular degeneration, Retinal degeneration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), ilerleyici ve görmeyi tehdit eden bir hastalık olup batı ülkelerinde geri dönüşü olmayan görme kaybının önde gelen nedenidir. Son yıllarda görülme sıklığı önemli ölçüde artış göstermiştir. Makulada fotoreseptör, retina pigment epiteli (RPE), Bruch membran ve koriokapillarisin etkilendiği karmaşık bir dejenerasyon sürecinin sonucu olarak ortaya çıkar. YBMD'nin 2 ana türü vardır: yaş tip (neovasküler, eksüdatif) ve kuru tip (non-neovasküler, non-eksüdatif) YBMD. Kuru tip YBMD tüm vakaların neredeyse %80 ila %85'ini oluşturmakla birlikte genellikle daha iyi bir prognozla seyreder. Yaş tip YBMD, kalan %15 ila %20'yi etkiler ancak YBMD'ye bağlı ciddi görme kaybının yaklaşık %80'ini oluşturur. Yaygınlığına ve önemine rağmen hastalığın patofizyolojisi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. YBMD, makula tarafından desteklenen okuma, araba kullanma, yüzleri tanıma gibi görsel açıdan zorlu görevler için gerekli olan merkezi görmenin bozulmasıyla karşımıza çıkar. Retinal guanilat siklaz 2D (GUCY2D, retGC 1) ve retinal dejenerasyon 3 proteini (RD 3) fototransdüksiyon sürecinde önemli rolü olan iki proteindir. Çalışmamızda YBMD hastalarının serumlarında retinal GUCY2D ve RD 3 protein düzeylerini inceledik. Çalışmaya 48'i yaş tip, 45'i kuru tip 93 YBMD hastası ve 87 sağlıklı kontrol dahil edildi. Retinal GUCY2D ve RD 3 protein düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Hasta grupları ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet açısından farklılık saptanmadı. Hasta gruplarının serumlarında retinal GUCY2D düzeyleri kontrol grubuna göre düşük; RD 3 protein düzeyleri ise yüksek bulunmuş olup fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Yaş tip ve kuru tip YBMD arasında ilgili proteinler açısından farklılığa rastlanmamıştır. Hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla monosit sayıları yüksek, RDW ve PDW değerleri ise daha düşük bulunmuştur. Hastalığın iki alt tipi ayrı ayrı ele alındığında monosit sayısı kuru tip YBMD grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek; RDW ise daha düşük çıkmıştır. Bu iki parametre açısından yaş tip YBMD; kuru tip YBMD ve kontrol grubuyla farklılık göstermedi. PDW değerleri hem yaş hem kuru tip hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı. Bu çalışma retinal GUCY2D ve RD 3 protein düzeylerinin YBMD hastalarında incelendiği ilk çalışmadır. Çalışmamız, YBMD'nin olası patofizyolojik mekanizmalarının aydınlatılmasına yönelik veriler sunmakla birlikte elde edilen ilişkilerin tam anlamıyla anlaşılması için ileri düzey araştırmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Age-related macular degeneration (AMD) is a progressive and sight-threatening disease and the leading cause of irreversible vision loss in Western countries. Its incidence has increased significantly in recent years. It occurs as a result of a complex degeneration process affecting the photoreceptors, retinal pigment epithelium (RPE), Bruch's membrane and choriocapillaris in the macula. There are two main types of AMD: wet (neovascular, exudative) and dry (non-neovascular, non-exudative) AMD. Dry AMD accounts for nearly 80% to 85% of all cases and generally has a better prognosis. Wet AMD affects the remaining 15% to 20% but accounts for approximately 80% of the severe vision loss associated with AMD. Despite its prevalence and importance, the pathophysiology of the disease is not yet fully understood. AMD presents with deterioration of central vision, which is necessary for visually demanding tasks supported by the macula, such as reading, driving, and recognizing faces. Retinal guanylate cyclase 2D (GUCY2D, retGC 1) and retinal degeneration 3 protein (RD 3) are two proteins that play important roles in the photoretransduction process. In our study, we examined retinal GUCY2D and RD 3 protein levels in the serum of AMD patients. The study included 48 wet AMD patients, 45 dry AMD patients and 87 healthy controls. Retinal GUCY2D and RD 3 protein levels were measured using ELISA. No differences were found between the patient and control groups in terms of age and gender. Retinal GUCY2D levels in the patient groups were lower than in the control group, while RD 3 protein levels were higher and the difference was statistically significant. No differences were found in the relevant proteins between wet and dry AMD. Monocyte counts were significantly higher in the patient group compared to the control group, while RDW and PDW values were significantly lower. When the two disease subtypes were evaluated separately, monocyte counts were significantly higher in the dry AMD group than in the control group, whereas RDW was significantly lower. In terms of these two parameters, wet AMD did not differ from dry AMD and the control group. PDW values were significantly lower in both the wet and dry AMD groups compared to the control group. This study is the first to investigate retinal GUCY2D and RD3 protein levels in patients with AMD. Our findings provide data that contribute to elucidating the possible pathophysiological mechanisms of AMD; however, further advanced studies are required to fully understand these relationships.