Hızlı tren hatlarında yapılan zemin iyileştirmeyöntemlerinin incelenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Investigation of ground improvement methods on highspeed rail lines and evaluation of results
  1. Tez No: 973885
  2. Yazar: AHMET TUNÇSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin araştırmaları, Zemin oturması, Zemin sıvılaşması, Ground inspections, Ground subsidence, Soil liquefaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde nüfus artışı nedeni ile gerek dünyada gerekse ülkemizde, nüfus yoğunluğu, coğrafi koşullar, siyası nedenler dolayısıyla, yerleşim yerleri ve yerleşim yerlerinin birbirine bağlanması için yeni ulaşım yolları yapımı mecburiyeti doğmuştur. Bu mecburiyet aynı zamanda ulaşımın daha kısa ekonomik olması gerekliliğini de beraberinde getirmiştir. Ancak, ulaşımın kısa mesafelere indirilmesi aynı zamanda uygun zemin özelliğini gösteren alanlarında, azalması anlamına gelmekte ve bu da yeni kamulaştırılacak alanlar, yeni coğrafi /topografik zorlu koşullar ve yeni geoteknik çalışmalar demektir. Bu değişkenlere bağlı olarak meydana gelen yapısal hasarların önlenebilmesi veya olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi için zeminlerin, yerel zemin koşullarına bağlı olarak, üstlerine gelen yapısal yükler altında nasıl bir davranış göstereceği oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu nedenle son yıllarda, geoteknik mühendisleri, zeminlerin mühendislik özelliklerini ve zemin-yapı ilişkileri, zemin dinamiği ve birçok teorik, deneysel ve sayısal verilerle çalışmaktadır. Bu çalışmalara bağlı olarak sayısal yöntemlerin geoteknik problemlerin çözümünde ve geliştirilmesinde kullanımı oldukça yaygın hale gelmiştir. Bu çalışma kapsamındaki amaç; literatürde var olan daha önce çalışılmış Derin Zemin Karıştırma konulu çalışmaları inceleyip, Ankara-İzmir YHT Hattı PolatlıAfyonkarahisar kesiminde sıvılaşma riski bulunan bir bölgede, proje tasarımında belirlenen Derin Zemin Karıştırma kolonlarının, imalat sonrası proje kriterlerine uygun olup olmadığının kontrol ve denetimi, imal edilen kolonların üzerinde yapılacak gözlem ve tespitleri, karot örnekleri üzerinde yapılan deneyler, tekil kolon veya kolon grupları üzerinde, proje bazında Derin Zemin Karıştırma modelinden beklenen başarıya bağlı olarak, Derin Zemin Karıştırma metodu uygulamalarında tasarımcı ve yapımcılara konu hakkında yol gösterici olmaktır.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in population in the world and in our country and population density, geographical conditions, political reasons, new transportation routes have to be built to connect residential areas to each other. This necessity has also brought along the necessity of shorter and more economical transportation. However, the reduction of transportation to shorter distances also means a reduction in the areas with suitable ground properties, which means new areas to be expropriated, new geographical/topographical challenging conditions and new geotechnical studies. In order to prevent structural damages due to these variables or to reduce their negative effects, it has become very important how the soils will behave under structural loads depending on the local soil conditions. Therefore, in recent years, geotechnical engineers have been studying the engineering properties of soils and soil-structure relations, soil dynamics and many theoretical, experimental and numerical data. Due to these studies, the use of numerical methods in the solution and development of geotechnical problems has become quite common. The aim within the scope of this study is to examine the previously studied Deep Soil Mixing studies in the literature and to provide guidance to designers and constructors in the application of Deep Soil Mixing method in our own study area. In our region, which has a potential liquefaction risk and is located within the Ankara–İzmir High-Speed Railway Polatlı–Afyonkarahisar section, control and inspection of whether the Deep Soil Mixing columns determined in the project design are in compliance with the project criteria after implementation, observations and determinations to be made on the implemented columns, experiments on core samples, depending on the expected success of the Deep Soil Mixing model on a project basis, etc. The aim is to guide designers and constructors in the application of the Deep Soil Mixing method.