Toplumcu gerçekçi bir yönetmen Zeki Ökten filmlerine halkbilimci bir yaklaşım
A socialist realist director Zeki Ökten a folkloristic approach to her filmsbunu
- Tez No: 973913
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZGÜR GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Folklor Ve Sinema, Zeki Ökten Filmleri, Toplumsal Gerçekçilik, Türk folkloru, Folklore And Cinema, Zeki Ökten Movies, Social Realism, Turkish folklore
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (folklor) Bilim Dalı
Özet
İnsan hayatının her evresinde ve kültürün aktarılmasında oldukça önemli bir rol üstlenen sinema, gerek yaratım süreci gerekse yapım aşamasıyla dönemini yansıtmaktadır. Çağımızın sanatı ve en büyük endüstrilerinden biri olan sinema, hatırlamak ve anlatmak gereksinimlerinin gerçekleştirildiği bir ortam olarak geçmişle yakın bir bağ içindedir. Sosyal bir varlık olan insan, anlatma ihtiyacını geçmişten günümüze işaret, resim, ses, söz, müzik ve filmlerle anlatır. Tüm anlatılarda temel amaç hedefte bir etki bırakmaktır. Sinema basit resim gösteriminden başlayarak çeşitli disiplinleri alanına katması ile insanı birçok yönden etkileyen bir form haline gelmiştir. Sinemanın gösterdiği gelişim kültür endüstrisi ve kapitalizm sayesinde dünyayı saran ve aynı zamanda da etkileyen bir araç olmuştur. Bu etkileyici yönünün farkında olan devletler ve milletler onu propaganda aracı olarak kullanmaktan geri durmamışlardır. Zeki Ökten sineması ile ilgili olarak daha önce Radyo, Televizyon ve Sinema alanında iki adet yüksek lisans tez çalışması yapılmıştır. Halkbilimi alanından farklı olarak yapılan bu çalışmalarda, folklorun inceleme alanına giren kültürel ögeler baz alınarak sinema-folklor ilişkisi bağlamında bir inceleme yapılmamıştır. Bu çalışmada A. Özgür Güvenç'in kuramsallaştırdığı folklor ve sinema ilişkisi, Zeki Ökten'in toplumsal gerçekçiliği işlediği 13 film üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cinema, which plays a very important role in every phase of human life and in the transmission of culture, reflects its era with both the creation process and the production phase. Cinema, one of the art and largest industries of our age, has a close bond with the past as an environment where the needs of remembering and telling are realized. Being a social being, human beings express their need for expression through signs, pictures, sounds, words, music and films from past to present. The main goal in all narratives is to leave an impact on the target. Cinema has become a form that affects people in many ways, starting from simple picture display and incorporating various disciplines into its field. Thanks to the development of cinema, the culture industry and capitalism, it has become a tool that surrounds and influences the world. States and nations that are aware of this impressive aspect have not refrained from using it as a propaganda tool. Two master's thesis studies have previously been carried out in the field of Radio, Television and Cinema regarding Zeki Ökten's cinema. In these studies, which are different from the field of folklore, no examination has been made in the context of the cinema-folklore relationship based on the cultural elements that fall within the scope of folklore. In this study, the relationship between folklore and cinema, theorized by A. Özgür Güvenç, was evaluated through Zeki Ökten's thirteen films in which he dealt with social realism.