Halk bilimci gözüyle Ertem Eğilmez filmleri
Ertem Eğilmez films from a folklorist's perspective
- Tez No: 973912
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZGÜR GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Folklor, Folklor-Sinema İlişkisi, Türk Sineması, Ertem Eğilmez, Cinema, Folklore, Folklore-Cinema Relationship, Turkish Cinema, Ertem Eğilmez
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (folklor) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Ertem Eğilmez'in yönettiği filmler, Ahmet Özgür GÜVENÇ tarafından ortaya konulan folklor merkezli sinema yaklaşımı bağlamında incelenmiştir. Bu çalışma ile Ertem Eğilmez sinemasını, folklor-sinema ilişkisi bağlamında görüntü merkezli yaklaşım, ses merkezli yaklaşım ve metin merkezli yaklaşımla inceleyerek ortaya koymak, ilgili dönemlerin çeşitli özellikleri hakkında bilgi vermek, Türk kültürel hayatının devamlılığına katkıda bulunmak ve sinemanın eğitsel rolü, kültür taşıyıcılığı rolü gibi çeşitli dinamiklerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada Ertem Eğilmez'in yönettiği kültürel malzemesi fazla olan 19 film incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. Verileri toplamada literatür taraması tekniği kullanılmıştır. Filmlerde kültürel unsurların analizi için içerik analizinden yararlanılmıştır. Filmlerde tespit edilen kültürel unsurlar, yorumlama yöntemiyle açıklanmıştır. İncelenen filmlerde görüntü merkezli yaklaşım bağlamında birçok kültürel unsurun kullanıldığı görülmüştür. Ses merkezli yaklaşım bağlamında söz unsurlarının geniş yer tuttuğu, doğal ve yapay seslerin kısıtlı olduğu görülmüştür. Filmlerde çokça yer verilen müzik kavramı çeşitli işlevleri yerine getirmiştir. Metin merkezli yaklaşım bağlamında filmlerin edebi eser, tiyatro gibi bir eserden veya çeşitli kültürel unsurlardan etkilenerek oluşturulduğu görülmüştür. Bu çalışma kapsamında yapılan SDK-2022-10978 nolu Lisansüstü Tez Projesi, Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the films directed by Ertem Eğilmez were examined in the context of folklore-centered cinema approach put forward by Ahmet Özgür GÜVENÇ. This study aims to examine Ertem Eğilmez's cinema in the context of the folklore-cinema relationship with an image-centered approach, a sound-centered approach and a text-centered approach, to provide information about various characteristics of the relevant periods, to contribute to the continuity of Turkish cultural life and to reveal various dynamics of cinema such as its educational role and its role as a carrier of culture. In the study, 19 films with a lot of cultural material directed by Ertem Eğilmez were examined. Qualitative research methods and techniques were used in the study. Literature review technique was used to collect data. Content analysis was used to analyze cultural elements in the films. Cultural elements identified in the films, were explained by the interpretation method. In the examined films, it was seen that many cultural elements were used in the context of the image-centered approach. In the context of the sound-centered approach, it was seen that the verbal elements took a large place and the natural and artificial sounds were limited. The concept of music, which was given a lot of place in the films, fulfilled various functions. In the context of the text-centered approach, it was seen that the films were created by being influenced by a work such as a literary work, a play or various cultural elements. The Postgraduate Thesis Project numbered SDK-2022-10978, carried out within the scope of this study, was supported by the Atatürk University Scientific Research Projects Coordination Unit.