Yeni nesil ticari yazılımlarda tusaga aktif verileri kullanılarak farklı uydu kombinasyonları ile değerlendirilen istasyonların analizi
Analysis of stations evaluated with different satellite combinations using tusaga active data in new generation commercial software
- Tez No: 973928
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: GNSS, TUSAGA-Aktif, RINEX, Leica INFINITY, GNSS, TUSAGA-Active, RINEX, Leica INFINITY
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ANK2 (Ankara), KKAL(Kırıkkale), SUN1 (Sungurlu), COR1 (Çorum), YOZ1 (Yozgat), KIS1 (Kırşehir), KLUU ( Kulu), HYM1 ( Haymana), SIH1 ( Sivrihisar), NAHA (Nallıhan), CMLD (Çamlıdere), CANK (Çankırı) olmak üzere 12 adet TUSAGAAktif istasyonlarından alınan verilerin bölümümüz laboratuvarında bulunan Leica Infınıty yazılımı ile farklı uydu sistemlerinden konum belirleme amacı ile çözümler üretilmiştir. Bunun için ilk etapta GPS-GLONASS, GPS ve GLONASS sisteminde konumlar belirlenerek değerlendirilmiştir. İkinci etapta ANK2, KKAL, SUN1 istasyonuna bağlı olarak COR1 (Çorum), YOZ1 (Yozgat), KIS1 (Kırşehir), KLUU (Kulu), HYM1 (Haymana), SIH1 (Sivrihisar), NAHA (Nallıhan), CMLD (Çamlıdere), CANK (Çankırı) istasyonlarının baz vektörleri belirlenmiştir. Baz vektörleri güncel ölçü epoğunda belirlenmiştir. Bu işlemler önce GPS ve GLONASS uyduları ile daha sonra GPS uyduları ile ve daha sonrada GLONASS uyduları ile tekrarlanmıştır. Çıkan sonuçlarda kaba hatalı ölçüler ayıklanıp ve birbirleriyle istatiksel olarak kıyaslayıp grafikler oluşturulmuştur. GALILEO ve BEIDOU uyduları ile değerlendirme yapılamamıştır. Bunun sebebi ise TUSAGA-Aktif sisteminde RINEX verileri olmadığı için değerlendirme yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, solutions were generated for position determination from different satellite systems using data received from 12 TUSAGA-Aktif stations, namely ANK2 (Ankara), KKAL (Kırıkkale), SUN1 (Sungurlu), COR1 (Çorum), YOZ1 (Yozgat), KIS1 (Kırşehir), KLUU (Kulu), HYM1 (Haymana), SIH1 (Sivrihisar), NAHA (Nallıhan), CMLD (Çamlıdere), and CANK (Çankırı) using the Leica Infinity software in our department's laboratory. For this purpose, positions were determined and evaluated in the GPSGLONASS, GPS and GLONASS systems in the first stage. In the second stage, the base vectors for the stations COR1 (Çorum), YOZ1 (Yozgat), KIS (Kırşehir), KLUU (Kulu), HYM1 (Haymana), SIH1 (Sivrihisar), NAHA (Nallıhan), CMLD (Çamlıdere), and CANK (Çankırı) were determined, based on the stations ANK2, KKAL, and SUN1.The base vectors were determined during the current measurement epoch. These processes were repeated first with GPS and GLONASS satellites, then with GPS satellites, and finally with GLONASS satellites. Gross errors in the resulting measurements were eliminated, and statistical comparisons were made, and graphs were generated. Evaluations were not performed with the GALILEO and BEIDOU satellites. This was because the TUSAGA-Active system lacked RINEX data.