Bitlis merkez ilçenin jeolojik ve jeoteknik etkisinin incelemesi
Geological and geotechnical investigation of the central province of Bitlis
  1. Tez No: 973932
  2. Yazar: EMRULLAH KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal jeoloji, Structural geology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bitlis Merkez İlçenin jeolojik ve jeoteknik özelliklerinin detaylı bir incelemesini yaparak bölgenin yerleşim alanı olarak uygunluğunu değerlendirmektir. Bununla birlikte, bilimsel verilerden yararlanarak bölgedeki zemin yapısının mühendislik taşıma kapasitesini ve genel inşaat potansiyelini tespit etmektir. Kentsel planlama ve mühendislik projelerinde kullanılmak üzere bölgeye özgü önemli veriler sağlayarak güvenli yapılaşma sürecine katkıda bulunmaktır. Hem saha hem de laboratuvar ortamında nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Saha çalışmalarında toplam 13 temel sondaj kuyusu açılmış ve her bir sondaj kuyusuna karşılık gelen 13 profilde Sismik Kırılma ve MASW (Multi Channel Analysis of Surface Waves) analiz yöntemi ile birlikte mikrotremor ölçüm çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu ölçümlerle bağlantılı olarak, toprak katmanlarının stratigrafik kesitleri hazırlanmış ve temsili toprak ve kaya örnekleri laboratuvarda test edilmiştir. Zeminlerin fiziksel (doğal su içeriği, birim hacim ağırlığı, tane dağılımı, vb.) ve mekanik (konsolidasyon, kesme dayanımı, taşıma kapasitesi, vb.) özellikleri laboratuvar testleri ile belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma alanının sismik tehlikesi ve yerel zemin sınıfı belirlenmiş ve oturma için kritik parametreler değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, Bitlis Merkez İlçesi'nin çeşitli jeolojik birimlerin ve mühendislik açısından yetersiz özelliklere sahip zeminlerin varlığıyla karakterize olduğunu ve bu durumun özellikle alüvyal dolgu alanlarında belirgin olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, bazı bölgelerde kaya birimlerinin yüzeye çıkmasıyla inşaat için daha uygun alanlar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Bitlis Merkez İlçede zemin özellikleri açısından heterojen bir yapı gözlenmekte olup, inşaat kararlarında mikrobölgeleme, zemin iyileştirme ve yerel zemin davranışına uygun tasarım gibi geoteknik önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the suitability of the region as a settlement area by conducting a detailed examination of the geological and geotechnical characteristics of the Bitlis Central District. In addition, it aims to determine the engineering bearing capacity and overall construction potential of the soil structure in the region by utilizing scientific data. It is to contribute to the safe construction process by providing important region-specific data for use in urban planning and engineering projects. Both quantitative research methods were used in the field and laboratory environments. In the field studies, a total of 13 main boreholes were drilled, and microtremor measurements were conducted using the Seismic Refraction and MASW (Multi Channel Analysis of Surface Waves) analysis methods in 13 profiles corresponding to each borehole. In connection with these measurements, stratigraphic sections of soil layers were prepared, and representative soil and rock samples were tested in the laboratory. The physical (natural water content, unit weight, particle size distribution, etc.) and mechanical (consolidation, shear strength, bearing capacity, etc.) properties of the soils were determined through laboratory tests. Additionally, the seismic hazard of the study area and the local soil class were determined, and critical parameters for settlement were evaluated. The findings of the study indicate that the Central District of Bitlis is characterized by the presence of various geological units and soils with inadequate engineering properties, and that this situation is particularly evident in alluvial fill areas. In contrast, more suitable areas for construction have been identified in some regions where rock units are exposed at the surface. As a result, the ground in Bitlis Central District is observed to have a heterogeneous structure. Therefore, geotechnical measures such as microzoning, ground improvement, and design appropriate to local ground behavior should be taken into account in construction decisions.