Acil serviste Fournier gangreni tanısı alan hastaların morbidite ve mortalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting morbidity and mortality in patients diagnosed with Fournier's gangrene in the emergency department
  1. Tez No: 974005
  2. Yazar: AHMET TERİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fournier gangreni, mortalite, nötrofil-lenfosit oranı, sistemik immün-inflamatuar indeks, risk faktörleri, acil servis, Fournier's gangrene, mortality, neutrophil-to-lymphocyte ratio, systemic immune-inflammatory index, risk factors, emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fournier gangreni, hızlı ilerleyen ve yüksek mortalite oranına sahip nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonudur. Erken tanı ve risk faktörlerinin belirlenmesi, prognozun iyileştirilmesi açısından kritik önem taşır. Bu çalışmada, acil serviste Fournier gangreni tanısı alan hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve mikrobiyolojik özellikleri ile mortalite ve morbidite üzerine etkili faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, retrospektif ve kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Servisi'nde 01.01.2024–01.06.2024 tarihleri arasında Fournier gangreni tanısı alan 71 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, başvuru anındaki vital bulguları, laboratuvar parametreleri, klinik skorlamaları, kültür sonuçları ve bir aylık prognozları HBYS kayıtları ve dosyalar üzerinden değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiş; gruplar arasındaki karşılaştırmalarda uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır. Mortaliteyi öngörmede Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLR) ve Sistemik İmmün-İnflamatuar İndeks (SII) skorlarının tanısal değerleri ROC analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 60.3±10.6 yıl olup, olguların %78.9'u erkekti. Komorbiditeler arasında en sık diabetes mellitus (%71.8) ve hipertansiyon (%49.3) saptandı. Bir aylık mortalite oranı %14.1 olarak bulundu. Mortalite grubundaki hastaların yaş ortalaması 70.0±6.5 yıl iken, mortal olmayanlarda 58.8±10.3 yıl olup fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.001). Sigara kullanmayan hastalarda mortalite oranı anlamlı derecede yüksekti (p=0.003). Laboratuvar incelemelerinde mortalite gelişen olgularda lökosit (23.3±15.3 vs. 16.6±6.5; p=0.009), NLR (24.6±15.0 vs. 13.0±8.1; p<0.001), SII skoru (9080.8±6852.1 vs. 3375.8±2520.5; p=0.007), üre (100.2±50.9 vs. 56.9±32.0; p=0.005) ve kreatinin (1.6±1.0 vs. 1.1±1.1; p=0.035) düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti. ROC analizinde NLR için AUC 0.746 (eşik değer: 18.7, sensitivite %70, spesifite %82), SII için ise AUC 0.769 (eşik değer: 4959, sensitivite %70, spesifite %85) olarak bulundu. Bu bulgular her iki parametrenin de mortalite öngörüsünde güçlü biyobelirteçler olduğunu ortaya koydu. Sonuç: Fournier gangreni yüksek mortalite riskine sahip ciddi bir enfeksiyondur. İleri yaş, sigara kullanmama, yüksek lökosit sayısı, NLR, SII skoru, üre ve kreatinin düzeyleri mortalite ile anlamlı ilişki göstermiştir. Özellikle NLR ve SII skorları, mortaliteyi öngörmede güvenilir biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır. Acil serviste bu parametrelerin erken dönemde değerlendirilmesi, yüksek riskli hastaların erken tanınması ve uygun tedavi stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fournier's gangrene is a rapidly progressive necrotizing soft tissue infection with a high mortality rate. Early recognition and identification of risk factors are crucial for improving prognosis. The aim of this study was to investigate the demographic, clinical, laboratory, and microbiological characteristics of patients diagnosed with Fournier's gangrene in the emergency department and to determine factors influencing morbidity and mortality. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted at the Emergency Department of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital between January 1 and June 1, 2024. A total of 71 patients diagnosed with Fournier's gangrene were included. Demographics, comorbidities, initial vital signs, laboratory parameters, clinical severity scores, culture results, and one-month outcomes were retrieved from the hospital information system and medical records. Data were analyzed using SPSS 22.0. Parametric and non-parametric tests were applied as appropriate. Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis was performed to evaluate the prognostic value of the Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) and the Systemic Immune-Inflammatory Index (SII) in predicting mortality. Results: The mean age of the patients was 60.3±10.6 years, and 78.9% were male. Diabetes mellitus (71.8%) and hypertension (49.3%) were the most frequent comorbidities. The one-month mortality rate was 14.1%. Patients in the mortality group were significantly older than survivors (70.0±6.5 vs. 58.8±10.3 years, p<0.001). Interestingly, non-smokers had a significantly higher mortality rate compared to smokers (p=0.003). Laboratory analysis revealed that mortality was associated with higher leukocyte count (23.3±15.3 vs. 16.6±6.5 ×10³/µL; p=0.009), NLR (24.6±15.0 vs. 13.0±8.1; p<0.001), SII score (9080.8±6852.1 vs. 3375.8±2520.5; p=0.007), blood urea (100.2±50.9 vs. 56.9±32.0 mg/dL; p=0.005), and creatinine levels (1.6±1.0 vs. 1.1±1.1 mg/dL; p=0.035). ROC analysis demonstrated that both NLR (AUC: 0.746; cutoff: 18.7; sensitivity: 70%; specificity: 82%) and SII (AUC: 0.769; cutoff: 4959; sensitivity: 70%; specificity: 85%) were significant predictors of mortality. Conclusion: Fournier's gangrene remains a life-threatening condition with a substantial mortality risk. Advanced age, non-smoking status, elevated leukocyte count, NLR, SII score, blood urea, and creatinine were significantly associated with mortality. Among these, NLR and SII emerged as reliable prognostic biomarkers for predicting short-term mortality. Early assessment of these parameters in the emergency setting may facilitate timely recognition of high-risk patients and support appropriate treatment strategies.