Integration of advanced energy management strategy for optimizing fuel consumption in hybrid electric vehicles
Hibrit elektrikli araçlarda yakit tüketimini optimize etmek ıçin gelişmiş enerji yönetimi stratejilerinin entegrasyonu
- Tez No: 974064
- Danışmanlar: Assist. Prof. BESTE BAHÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji yönetim sistemleri, Hibrit araçlar, Parçacık sürü optimizasyonu, Energy management systems, Hybrid vehicles, Particle swarm optimization
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Dünyanın yeşil ve yakıt tasarruflu ulaşım ihtiyacı artmaya devam ederken, Hibrit Elektrikli Araçlar (HEV'ler), emisyonlarla birlikte fosil yakıtların kullanımını en aza indirmek için umut verici bir çözüm olma potansiyeline sahiptir. HEV'lerin etkinliği, büyük ölçüde, enerji kaynakları arasındaki güç dağılımını yöneten enerji yönetimi stratejilerine (EMS) bağlıdır. Geleneksel kural tabanlı EMS yaklaşımları, dinamik sürüş koşullarına uyarlanabilirlikten yoksundur. Bu tez, çeşitli standart sürüş döngüleri boyunca seri paralel bir HEV'ye uygulanan bir Parçacık Sürüsü Optimizasyonu (PSO) yöntemi üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca, bir PID kontrol entegre edilmiş tamamen simülasyon tabanlı bir model sunar ve hibrit bir çözüm sağlayarak geleneksel kural tabanlı EMS içinde PSO'yu değiştirme olmadan geliştirmeye yönelik bir vaka çalışmasına katkıda bulunur. PSO, sistemin optimum PID değerleri için yinelemeli bir arama yapmasına izin verir, böylece verimli güç dağıtımı sağlar ve yakıt tüketimini azaltır. Sonuçlar, ilk kural tabanlı modele kıyasla yakıt verimliliğinde önemli bir gelişme olduğunu göstermektedir. PSO ayarlı EMS, ECE-15 döngüsünde %10,18'e, EUDC'de %14,21'e, JP10-15'te %4,35'e ve birleşik ECE-EUDC döngüsünde %9,64'e varan yakıt tüketimi azaltımları sağlamıştırdı.
Özet (Çeviri)
As the world's need for green and fuel-efficient transportation keeps on growing, Hybrid Electric Vehicles (HEVs) have the potential to be a promising solution for minimizing the use of fossil fuels, along with emissions. The effectiveness of HEVs is heavily reliant on their energy management strategy (EMS), which governs the distribution of power between energy sources. Conventional rule-based EMS approaches lack adaptability to dynamic driving conditions. This thesis conducts a Particle Swarm Optimization (PSO) framework applied to a series-parallel HEV across diverse standard driving cycles. It also presents a fully simulation-based environment model integrated on a PID control level and contributes a case study on enhancing PSO within traditional rule-based EMS without replacement, providing a hybrid solution. PSO permits the system to conduct an iterative search for optimal PID values, thereby ensuring efficient power distribution and reducing fuel consumption. Results show a significant improvement in fuel efficiency compared to the initial rule-based model. PSO-tuned EMS achieved fuel consumption reductions of up to 10.18% in the ECE-15 cycle, 14.21% in EUDC, 4.35% in JP10-15, and 9.64% in the combined ECE-EUDC cycle.