Socio-economic impact assessment of PV technologies in Türkiye
Türkiye'de PV teknolojilerinin sosyo-ekonomik etki değerlendirmesi
  1. Tez No: 974119
  2. Yazar: ESİN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL, DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Bilim ve Teknoloji, Energy, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim politikası, Eko inovasyon, Güneş enerjisi, Güneş enerjisi sistemleri, Sosyal inovasyon, Tasarım politikası, Teknolojik inovasyon, Türk bilim politikası, Ürün inovasyonu, Science policy, Eco innovation, Solar energy, Solar energy systems, Social innovation, Design policies, Technological innovation, Turkish science policy, Product innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Enerji, modern yaşamın ve sürdürülebilir kalkınmanın temel itici güçlerinden birisidir. Ancak artan küresel talep, arz kesintileri ve enflasyonist baskılar, özellikle Türkiye gibi ülkeler için yerelleştirilmiş enerji üretimini kritik bir öncelik haline getirmiştir. Bu bağlamda, ODTÜ-GÜNAM liderliğinde yürütülen Türk Fotovoltaik Teknolojileri Platformu (TFTP), fotovoltaik (PV) teknolojilerinin yerlileştirilmesi, enerji bağımsızlığının güçlendirilmesi ve sosyo-ekonomik faydaların artırılması amacıyla stratejik bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Bu araştırma, TFTP'yi teknolojik yenilik sistemi (TIS) çerçevesinde ele alan ilk kapsamlı değerlendirmeyi sunmakta; platformu hem ulusal enerji politikaları hem de küresel yenilenebilir enerji söylemi bağlamına yerleştirmektedir. Nitel araştırma verilerinden ve nicel girdilerle zenginleştirilen analizlerden yararlanarak, çalışmada platformun kamu kurumlarını, akademiyi ve özel sektörü bir araya getiren dinamik bir endüstriyel merkez olma potansiyeli incelenmektedir. Böylelikle yeniliğin hızlandırılması ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın desteklenmesi öngörülmektedir. Bu tez çalışması, Türkiye'nin güneş enerjisi dönüşümünün seyrini şekillendiren arz yönlü dinamikleri, bilgi akışlarını ve sistemsel zorlukları ortaya koymakta; aynı zamanda dayanıklılığı ve uzun vadeli etkiyi artırmaya yönelik politika önerileri ve araçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is a fundamental driver of modern life and sustainable development, yet rising global demand, supply disruptions, and inflationary pressures have made localized energy production a critical priority, particularly for countries like Türkiye. Against this backdrop, the Turkish Photovoltaic Technologies Platform (TFTP), led by ODTÜ-GÜNAM, has emerged as a strategic initiative aimed at advancing the localization of photovoltaic (PV) technologies, strengthening energy independence, and fostering socio-economic benefits. This dissertation provides the first comprehensive evaluation of TFTP as a technological innovation system (TIS), situating it within both national energy policy and the global renewable energy discourse. Drawing on qualitative research complemented by quantitative insights, the study examines the platform's potential to act as a dynamic industrial hub that connects public institutions, academia, and the private sector, thereby accelerating innovation and enabling sustainable economic development. This study identifies supply-side dynamics, knowledge flows, and systemic challenges that shape the trajectory of Türkiye's solar energy transition, while offering policy recommendations and instruments to enhance its resilience and long-term impact.