Türk ve İngiliz hukukunda hukuk davalarında avukatlık ücreti
Recoverable solicitors' and barristers' fees in civil litigation under Turkish and English law
- Tez No: 974178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: yargılama giderleri haksız çıkana yükletilir ilkesi, özel hukuk yargılamasında geri alınabilen yargılama gideri olarak avukatlık gideri, giderlerin belirlenmesi süreci ve yöntemleri, savunman gideri, giderim ilkesi, loser pays principle, recoverable counsel's fees, procedures and methods for assessing costs, legal costs in private law proceedings, indemnity principle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
Özet
Hukuk yargılamasında, Türkiye ve İngiltere gibi ülkelerde geçerli olan düzene göre; yargılama sonucu üzerine yargılama giderleri haksız çıkan yanın üzerine bırakılır. Bu kapsamda, yargılama sürecini bir savunman ile yürütmeyi seçen yan, eğer davayı kazanırsa, savunman için yaptığı gideri karşı yandan alabilmelidir. Bir yargılama gideri ögesi olan savunman giderinin geçmişten gelişimini, niteliğini ve uygulamada da önem kazanmış özellikli durumlarını ele aldıktan sonra yargılama kurumları ve süreçlerindeki türlü durumlarda Türk Hukukundaki var“olan”durum ele alınmış, tüm bunlar İngiliz Hukuku'ndaki“olan”ile karşılaştırmalı olarak incelenip, varsa usa yatkın ve düşlediğimiz bir“olması gereken”yolunda yapılabilecek olası bir yeniden düzenleme için görüş ve çözüm önerilerimiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In civil proceedings, in legal systems such as those of Turkey and the England, the costs of litigation are generally borne by the losing party, in accordance with the“loser pays”principle. In this context, a party engaging a solicitor or counsel should, upon winning the case, be able to recover the related legal costs from the losing party. This study examines the historical development, legal nature, and practical significance of legal counsel and representation costs as a component of costs. It analyzes the current legal framework (de lege lata) in Turkish law, addressing various judicial institutions and procedural contexts, and then compares them with the existing approach in English law. Finally, the study presents our views for an ideal world (de lege ferenda) and recommendations for a possible legal reform, proposing potential improvements to the current system.