Kalp yetersizliği hastalarına bakım verenlerin bakım yükü ve etkileyen faktörlerin incelenmesi: Karma yöntem çalışması
Examination of the burden of care of those who care for heart failure patients and the influencing factors: A mixed method study
  1. Tez No: 974177
  2. Yazar: BELİZ AÇKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN TOKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Nursing, Internal diseases, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verenler, Hemşirelik, Kalp yetmezliği, Caregivers, Nursing, Heart failure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kalp yetersizliği tanılı hastalara bakım verenlerin bakım yüküne ilişkin anlayışını doğrulamak ve derinleştirmek için karma yöntem yaklaşımı kullanılarak bakım verenlerin bakım yükü algısını, yaşadıkları güçlükleri ve deneyimlerini tanımlamaktır. Yöntem: Araştırmada tanımlayıcı tipte, paralel yakınsak desen ile gerçekleştirilen karma yöntem tasarımı uygulanmıştır. Araştırma; İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kardiyoloji kliniği ve polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırmacı araştırmanın birinci aşamasında (nicel) hasta ve bakım veren için hazırlamış olduğu sosyodemografik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanan formları ve Bakım Verme Yükü Ölçeği'ni kullanarak 107 hasta ve bakım verenin sosyodemografik özelliklerini, bakım verenlerin ise bakım verme yükü düzeylerini belirlemiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında (nitel) bakım verme yükü düzeyi ≥ 44 puan çıkan 18 bakım verenle Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanarak, yüz yüze görüşme tekniği ile fenomenolojik desende nitel araştırma tasarımı uygulamış, bakım verenlerin bakım verme yüküne ilişkin algılarını, yaşadıkları güçlükleri ve deneyimlerini belirlemiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılmış, normal dağılım göstermediği saptanan verilerin değerlendirmesinde Mann Whitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman Korelasyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise MAXQDA 2024 programı kullanılmış, veriler içerik ve tematik analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın etik kurul onayı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan (tarih: 23.11.2023, karar no: 0565) alınmıştır. Bulgular: Araştırmanın birinci aşamasına (nicel) katılan 107 bakım verenin yaş ortalamaları 53,42±11,74'tür. Bakım verenlerin; 76'sı (%71) kadın, 82'si (%76,6) evli ve 77'si (%72) çalışmamakta, 45'i (%42,2) ilkokul mezunu ve 58'nin (%54,2) kronik hastalığı yoktur. Bakım verenlerin 52'si (%48,6) bakım verdiği hastanın çocuğudur. İkinci aşamaya (nitel) dahil edilen 18 bakım verenin yaşları 38 ile 92 arasında değişmektedir. Bakım verenlerin; 17'si kadın, 13'ü evli, 10'u ilkokul mezunu, 14'ü herhangi bir işte çalışmıyor, ev hanımı, 10'u bakım verdiği hastanın çocuğu iken 7'si eşidir. Ayrıca 14'ünün hastasına kendisinden başka bir bakım verenin olmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucu toplanan veriler analiz edilerek beş tema altında incelenmiştir. Bu temalar; bakım vermeye ilişkin güçlükler, yaşantıya etkisi, duygusal etkisi, bakım verme sürecine ilişkin ihtiyaçlar, baş etme mekanizmaları ve destek sistemleridir. Sonuç ve Öneriler: Kalp yetersizliği tanılı hastalara bakım verenlerin bakım verme yükü ölçek puan ortalamaları; ilk aşamaya dahil edilen bakım verenlerde (n=107) 29,87±14,97, ikinci aşamaya dahil edilenlerde (n=18) 55,89±8,16 olarak saptanmıştır. Kalp yetersizliği tanılı hastalara bakım verenlerin bakım verme yükünü etkileyen faktörler arasında; hastanın yaşı, NYHA sınıfı, son bir yıl içerisinde hastaneye yatış durumu, bakım verenin cinsiyeti, başka bakım verenin varlığı ve bakım verene göre hastasının sağlık durumu algısı olduğu saptanmıştır. Bakım verenlerin yoğunluk yaşadıkları sırasıyla; sosyal yük, ekonomik yük, psikolojik yük ve fiziksel yük yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bakım verenlerin yaşamakta oldukları bakım yüklerinin azaltılmasına yönelik girişimlerin uygulandığı çalışmaların ve faaliyetlerin yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to describe caregivers' perception of care burden, their challengez and experiences using a mixed-methods approach to confirm and deepen caregivers' understanding of care burden in patients with heart failure. Methods: In the study, a descriptive mixed method design with parallel convergent design was applied. The study was conducted in the cardiology clinic and outpatient clinic of Izmir Atatürk Training and Research Hospital. In the first stage of the study (quantitative), the researcher determined the sociodemographic characteristics of 107 patients and caregivers and the level of caregiving burden of caregivers by using forms prepared for patients and caregivers to determine sociodemographic characteristics and the Caregiving Burden Scale. In the second stage of the study (qualitative), a qualitative research design was applied in the phenomenological design with face-to-face interview technique using a semi-structured interview form with 18 caregivers whose caregiving burden level was ≥ 44 points, and the perceptions of caregivers regarding caregiving burden, their difficulties and experiences were determined. SPSS 22 program was used in the analysis of quantitative data, and Mann Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman Correlation analysis methods were used in the evaluation of the data that did not show normal distribution. In the analysis of qualitative data, MAXQDA 2024 program was used and the data were evaluated by content and thematic analysis methods. Ethics committee approval was obtained from Izmir Katip Çelebi University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee (date: 23.11.2023, decision no: 0565). Results: The mean age of the 107 caregivers who participated in the first stage (quantitative) of the study was 53.42±11.74 years. Of the caregivers; 76 (71%) were female, 82 (76.6%) were married, 77 (72%) were not working, 45 (42.2%) were primary school graduates and 58 (54.2%) had no chronic disease. Of the caregivers, 52 (48.6%) were children of the patient they care for. The ages of the 18 caregivers included in the second stage (qualitative) ranged between 38 and 92. Seventeen of the caregivers were women, 13 were married, 10 were primary school graduates, 14 were not employed, 14 were housewives, 10 were children of the patient they care for, and 7 were spouses. It was also determined that 14 of them did not have any other caregiver other than themselves. The data collected as a result of the interviews conducted in the second phase of the study were analyzed and analyzed under five themes. These themes are; difficulties related to caregiving, impact on life, emotional impact, needs related to the caregiving process, coping mechanisms and support systems. Conclusion and Recomenadation: The average score of the burden of caregiving scale of caregivers of patients diagnosed with heart failure was found to be 29.87±14.97 in caregivers included in the first stage (n=107) and 55.89±8.16 in those included in the second stage (n=18). Among the factors affecting the burden of caregivers for patients diagnosed with heart failure, it was found that the patient's age, NYHA class, hospitalization status in the last year, gender of the caregiver, the presence of another caregiver, and the patient's perception of the health status according to the caregiver are among the factors affecting the burden of caregiving for patients diagnosed with heart Deciency. Respectively, the intensity of caregivers experienced; it was concluded that they experience social burden, economic burden, psychological burden and physical burden. It is recommended to carry out studies and activities in which initiatives are implemented to reduce the care burdens experienced by caregivers.