Malign plevral efüzyonda sistemik inflamatuar indeks
Systemic inflammatory index in malignant pleural effusion
- Tez No: 974186
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN ALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Malign plevral efüzyon, sistemik inflamatuar indeks, prognoz, sağkalım, Malignant pleural effusion, systemic inflammatory index, prognosis, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Malign plevral efüzyon, genellikle ileri evre kanser tanısı olan hastalarda plevral metastaz yoluyla plevral boşlukta sıvı birikimi nedeniyle, solunum semptomları gelişen, kötü prognozlu ve kısa sağkalımı olan bir hastalıktır. Plevral efüzyonların tamamı içinde malign plevral efüzyon görülme oranı %22'dir ve kanser tanısı olan hastaların yaklaşık %15'inde görülür. Sağkalım süresi tüm tedavi yöntemlerine rağmen 5-11 aydır. Malign plevral efüzyonda prognoz tahmini, hastalara yaklaşımda klinisyenlere özellikle tedavi seçiminde yardımcı olarak, agresif tedavi seçimlerinden ve ek girişimsel işlemlerden kaçınılmasını sağlar. Bu çalışma malign plevral efüzyon tanısı olan hastaların prognoz ve sağkalım tahmininde, inflamatuar bir belirteç olan sistemik inflamatuar indeksin kullanılmasının araştırılmasını amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde Ocak 2016 ile Aralık 2024 tarihleri arasında plevral efüzyon tanısı alan hastaların verileri retrospektif tarandı. Malign plevral efüzyon tanısı sitolojik veya histopatolojik olarak doğrulanan, 18 yaşından büyük kanser hastaları çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, sitolojik ve histopatolojik tanıları, laboratuvar değerlerine hasta dosyaları ve hastane kayıtlarından ulaşılarak kaydedildi. Bulgular gruplandırıldı ve istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Değerlendirmeye 95 hasta alındı. Hastaların 54'ü (%57) erkek, 47'i (%43) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 67,58 (±11,25) yıl idi. Değerlendirilen hastalardan 91'i (%95,8) hayatta değildi. 59 (%62,1) hastada akciğer kanseri izlenirken, 12 (%12,6) hastada genitoüriner sistem kanserleri, 11 (%11,5) hastada meme kanseri ve 11(%11,5) hastada ise gastrointestinal sistem kanserleri izlendi. Hastaların ortalama sağkalım süresi 266,7 (±32,0) gündü. Plevral sıvının glukoz ve LDH düzeyleri ile LENT skoru ve ECOG performans skalasının sağkalıma etkisi olan bağımsız değişkenler olarak bulundu. Sistemin inflamatuar indeksin ise sağkalıma etkisinin olmadığı bulundu (p=0,391). Sonuç: Malign plevral efüzyon, kısa sağkalım ve kötü prognoza sahip bir hastalıktır ve bu nedenle prognoz belirleyici ortak bir belirtece ihtiyaç vardır. Bu çalışmada plevral sıvının glukoz ve LDH düzeyleri, LENT skoru ve ECOG performans skalasının prognozu etkilediği ancak SII'in sağkalım ve prognozu etkilemediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Malignant pleural effusion is a disease characterized by fluid accumulation in the pleural cavity due to pleural metastasis, typically occurring in patients with advanced cancer diagnosis, leading to respiratory symptoms, poor prognosis, and short survival. Malignant pleural effusion accounts for 22% of all pleural effusions and is seen in approximately 15% of patients diagnosed with cancer. Survival time is 5-11 months despite all treatment methods. Prognostic estimation in malignant pleural effusion assists clinicians in their approach to patients, particularly in treatment selection, enabling them to avoid aggressive treatment choices and additional interventional procedures. This study aimed to investigate the use of the systemic inflammatory index, an inflammatory marker, in predicting prognosis and survival in patients diagnosed with malignant pleural effusion. Materials and Methods: Data from patients evaluated for pleural effusion at the Thoracic Surgery Clinic of Çanakkale Onsekiz Mart University between January 2016 and December 2024 were retrospectively reviewed. Cancer patients over the age of 18 with a cytologically or histopathologically confirmed diagnosis of malignant pleural effusion were included in the study. The patients' demographic characteristics, cytological and histopathological diagnoses, and laboratory values were recorded from patient files and hospital records. Findings were grouped and statistically analyzed. Results: Ninety-five patients were included in the evaluation. Fifty-four (57%) of the patients were male, and 47 (43%) were female. The mean age of the patients was 67.58 (±11,25) years. Ninety-one (95.8%) of the evaluated patients were deceased. Lung cancer was observed in 59 (62.1%) patients, genitourinary system cancers in 12 (12.6%) patients, breast cancer in 11 (11.5%) patients, and gastrointestinal system cancers in 11 (11.5%) patients. The mean survival time of the patients was 266.7 (±32.0) days. Pleural fluid glucose and LDH levels, LENT score, and ECOG performance scale were found to be independent variables affecting survival. The systemic inflammatory index was found to have no effect on survival (p=0.391). Conclusion: Malignant pleural effusion is a disease associated with short survival and poor prognosis, and therefore a common prognostic marker is needed. This study demonstrated that glucose and LDH levels in pleural fluid, the LENT score, and the ECOG performance scale affect prognosis, but SII does not affect survival or prognosis.